Emile Roemers vänsterparti, SP, leder stort i opinionsmätningarna. Foto: Frederik Enneman / Demotix
Emile Roemers vänsterparti, SP, leder stort i opinionsmätningarna.  Foto: Frederik Enneman / Demotix

Parlamentsvalet som EU-hökarna fruktar

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 12 september är det parlamentsval, val till andra kammaren, i Nederländerna. För första gången i modern tid ser ett parti till vänster om Socialdemokraterna ut att kunna bli största parti i ett val i norra Europa.

Det holländska vänsterpartiet SP, Socialistische Partij, blir enligt opinionsmätningarna valets stora vinnare och landets största parti. Det skulle innebära att partiledaren Emile Roemer får uppdraget att bilda regering och Nederländerna kan få en vänsterpartist som premiärminister.

Framgångarna för SP har varit anmärkningsvärda. Vänstertraditionerna i Nederländerna är svaga och så sent som på 90-talet var SP ett litet parti som främst fanns i lokalpolitiken i den södra delen av landet. Partiets framgång har byggt på en mycket starkt folklig förankring, god organisering och en modern och radikal vänsterpolitik. Partiet står för klassiska vänstervärderingar som arbetsrätt, god välfärd och ekonomisk rättvisa.

Vid folkomröstningen om EU-konstitutionen 2006 var SP den ledande kraften på den nej-sida som en majoritet av holländarna röstade på. SP är starkt EU-kritiskt och motsatte sig eurons införande i Nederländerna. Med eurons kris och växande skepsis mot EU ser allt fler i Nederländerna att SP har haft rätt i sin kritik mot EU som en odemokratisk union som bygger på företagens frihet - inte folkligt samarbete.

SP visar att man kan växa som parti och nå politiskt inflytande genom politisk tydlighet och radikalism, inte genom att ge sig in i den politiska mitten och släta ut politiken.

Framgångarna för SP är unika och i det svenska Vänsterpartiet har vi noga följt partiets utveckling, starka organisation och förmåga att formulera vänsterpolitik odogmatiskt och slagkraftigt. Vi var ett av de första vänsterpartier i Europa som samarbetade med SP när partiet växte. Då inspirerades SP av den svenska vänstern. I dag är det tvärtom.

Vad kan vi då vänta om SP vinner valet och leder nästa regering i Nederländerna? Partiet vill leda en koalition med Socialdemokrater, de gröna och något mer parti. I kommuner och regioner har SP inte tvekat att ta ansvar och ingå i koalitioner, nu vill de göra detsamma på nationell nivå.

SP visar att vänstern kan vinna stöd på att visa att vi är duktiga på att styra i praktiken, att vi kan genomföra våra idéer och hålla i de offentliga medlen och budgetarna. Men det kan bli svårt att komma överens om den ekonomiska politiken och relationen till EU i en ny regering.

Emile Roemer väckte uppmärksamhet långt utanför Nederländernas gränser när han nyligen förklarade att han tänkte strunta i reglerna i EU:s finanspakt och inte betala några böter till EU om landet skulle bötfällas. EU kan få en statsminister som öppet utmanar såväl EU:s åtstramningspolitik som Bryssels växande makt över medlemsländerna.

SP vill se investeringar för att lyfta Nederländerna ur krisen. De avvisar neddragningar i pensioner och socialförsäkringar. Samtidigt vill partiet spara på försvaret och EU-avgiften. SP ställer inte upp på krispolitiken i EU där man räddar banker med enorma summor samtidigt som vanligt folk drabbas av arbetslöshet och nedskärningar.

En vänsterkoalition i landet skulle dessutom marginalisera Gert Wilders rasistiska parti PVV som de senaste åren har haft direkt inflytande över regeringspolitiken. En vänsterregering i Nederländerna kommer att påverka hela EU och bli en allvarlig utmaning mot högerpolitiken och planerna på att ge EU mer makt i krisens spår.

Vänsterpartiet hoppas på en vänsterseger i Nederländerna - det vore bra för hela EU.

 

JONAS SJÖSTEDT

Jonas Sjöstedt är partiledare för Västerpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag