Den 12 september är det parlamentsval, val till andra kammaren, i Nederländerna. För första gången i modern tid ser ett parti till vänster om Socialdemokraterna ut att kunna bli största parti i ett val i norra Europa.
Det holländska vänsterpartiet SP, Socialistische Partij, blir enligt opinionsmätningarna valets stora vinnare och landets största parti. Det skulle innebära att partiledaren Emile Roemer får uppdraget att bilda regering och Nederländerna kan få en vänsterpartist som premiärminister.
Framgångarna för SP har varit anmärkningsvärda. Vänstertraditionerna i Nederländerna är svaga och så sent som på 90-talet var SP ett litet parti som främst fanns i lokalpolitiken i den södra delen av landet. Partiets framgång har byggt på en mycket starkt folklig förankring, god organisering och en modern och radikal vänsterpolitik. Partiet står för klassiska vänstervärderingar som arbetsrätt, god välfärd och ekonomisk rättvisa.
Vid folkomröstningen om EU-konstitutionen 2006 var SP den ledande kraften på den nej-sida som en majoritet av holländarna röstade på. SP är starkt EU-kritiskt och motsatte sig eurons införande i Nederländerna. Med eurons kris och växande skepsis mot EU ser allt fler i Nederländerna att SP har haft rätt i sin kritik mot EU som en odemokratisk union som bygger på företagens frihet - inte folkligt samarbete.
SP visar att man kan växa som parti och nå politiskt inflytande genom politisk tydlighet och radikalism, inte genom att ge sig in i den politiska mitten och släta ut politiken.
Framgångarna för SP är unika och i det svenska Vänsterpartiet har vi noga följt partiets utveckling, starka organisation och förmåga att formulera vänsterpolitik odogmatiskt och slagkraftigt. Vi var ett av de första vänsterpartier i Europa som samarbetade med SP när partiet växte. Då inspirerades SP av den svenska vänstern. I dag är det tvärtom.
Vad kan vi då vänta om SP vinner valet och leder nästa regering i Nederländerna? Partiet vill leda en koalition med Socialdemokrater, de gröna och något mer parti. I kommuner och regioner har SP inte tvekat att ta ansvar och ingå i koalitioner, nu vill de göra detsamma på nationell nivå.
SP visar att vänstern kan vinna stöd på att visa att vi är duktiga på att styra i praktiken, att vi kan genomföra våra idéer och hålla i de offentliga medlen och budgetarna. Men det kan bli svårt att komma överens om den ekonomiska politiken och relationen till EU i en ny regering.
Emile Roemer väckte uppmärksamhet långt utanför Nederländernas gränser när han nyligen förklarade att han tänkte strunta i reglerna i EU:s finanspakt och inte betala några böter till EU om landet skulle bötfällas. EU kan få en statsminister som öppet utmanar såväl EU:s åtstramningspolitik som Bryssels växande makt över medlemsländerna.
SP vill se investeringar för att lyfta Nederländerna ur krisen. De avvisar neddragningar i pensioner och socialförsäkringar. Samtidigt vill partiet spara på försvaret och EU-avgiften. SP ställer inte upp på krispolitiken i EU där man räddar banker med enorma summor samtidigt som vanligt folk drabbas av arbetslöshet och nedskärningar.
En vänsterkoalition i landet skulle dessutom marginalisera Gert Wilders rasistiska parti PVV som de senaste åren har haft direkt inflytande över regeringspolitiken. En vänsterregering i Nederländerna kommer att påverka hela EU och bli en allvarlig utmaning mot högerpolitiken och planerna på att ge EU mer makt i krisens spår.
Vänsterpartiet hoppas på en vänsterseger i Nederländerna - det vore bra för hela EU.
JONAS SJÖSTEDT
Jonas Sjöstedt är partiledare för Västerpartiet.