Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pandemibekämpningen bevisar styrkan i det globala samarbetet

Microsoftgrundaren Bill Gates och hustrun Melinda driver Bill and Melinda Gates Foundation. I dag skriver de på Expressen Debatt.
Foto: SIPA/IBL

2020 kommer att gå till historien som året då ett gemensamt hot drabbade nästan varje människa på planeten.

Vi är dock optimistiska inför framtiden och hoppas att vi kommer att se tillbaka på 2021 som året då världen drog nytta av de åtgärder som vidtogs mot pandemin, skriver Bill och Melinda Gates.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För tjugo år sedan skapade vi vår stiftelse, Bill and Melinda Gates Foundation, med fokus på global hälsa. Vi ville nyttja resurserna från Microsoft för att förbättra livet för så många möjligt då vi var övertygade om hälsans betydelse för samhället. Detta har aldrig varit tydligare än under det senaste året, då pandemin har förändrat människors liv, i Sverige och i världen. 

Trots att vi länge har varit oroade för en eventuell pandemi så har vi överraskats av hur allvarliga följderna av covid-19 har varit för ekonomin, arbetsmarknaden och människors utbildning och hälsa. I Sverige har över 10 000 människor dött. Över 90 000 livsviktiga operationer har skjutits upp då sjukvården ställt om. Globalt har vi sett decennier av positiv utveckling på områden så som hunger- och fattigdomsbekämpning gå om intet. 

Samarbete på en ny nivå

2020 kommer att gå till historien som året då ett gemensamt hot drabbade nästan varje människa på planeten. Vi är dock optimistiska inför framtiden och hoppas att vi kommer att se tillbaka på 2021 som året då världen drog nytta av de åtgärder som vidtogs mot pandemin. Vår optimism bottnar i att vi nu ser historiens bredaste satsning på folkhälsa. Beslutsfattare, forskare, vårdpersonal, näringslivsledare, gräsrotsorganisationer, religiösa samfund och många fler över hela världen har samarbetat på helt nya sätt.  

Att utveckla – och köpa in – vaccin är bara början. Vi behöver nu få ut doser till alla behövande, oavsett vilka länder de bor i.

Under en global kris kan företag inte längre handla enbart utifrån vinstintressen och regeringar kan inte längre endast se till sina medborgares intressen. Det behövs ett helhetsperspektiv och samverkan för att gemensamt möta denna globala utmaning.

Vi har investerat 1,75 miljarder dollar

Som filantroper kan vi underlätta detta samarbete. Tack vare att vår stiftelse har arbetat i decennier mot smittsamma sjukdomar, har vi knutit starka relationer till Världshälsoorganisationen, experter och regeringar. 

Eftersom vår stiftelse specifikt fokuserar på de utmaningar världens allra fattigaste står inför, förstår vi också vikten av att beakta utmaningarna i länderna med lägst inkomster.

Hittills har vi investerat 1,75 miljarder dollar i kampen mot covid-19. Det mesta har gått till att producera och införskaffa medicinska produkter: Vi har gett ekonomiskt stöd till forskare som utvecklat nya behandlingar och vi har finansierat lösningar för att mediciner som tas fram är lätta att transportera och kan användas i världens allra fattigaste länder. Vi har också stöttat arbetet med att ta fram och distribuera säkra och effektiva vaccin. 

Vaccinet en historisk milstolpe

Faktumet att människor redan har börjat vaccineras mot covid-19 är en historisk milstolpe som saknar motstycke och ett bevis på styrkan i det globala samarbetet. 

Inget enskilt land, organisation eller företag hade kunnat åstadkomma detta på egen hand. Decennier av gemensamma globala investeringar i teknologi har möjliggjort en ny tid inom vaccinutveckling.  

Men att utveckla – och köpa in – vaccin är bara början. Vi behöver nu få ut doser till alla behövande – oavsett vilka länder de bor i. För att detta ska bli verklighet krävs mer stöd än någonsin till organisationer som vaccinalliansen Gavi, som spelar en helt fundamental roll i att säkerställa en rättvis tillgång till vaccin. De senaste tjugo åren har Gavi vaccinerat 822 miljoner barn i låginkomstländer och nu går de i täten i arbetet med att få så många som möjligt att vaccinera sig. 

Världen måste bli bättre förberedd

När så många lider är det svårt att tänka sig att pandemin en dag kommer att vara över. Men när det väl blir verklighet kommer det att vara tack vare människor över hela världen som samarbetat för att ta oss ur krisen. Det är tack vare deras engagemang som vi kommer att ta oss igenom det här. Därför är vi skyldiga att tillsammans verka för att återhämtningen bygger en starkare värld som är bättre förberedd för framtidens utmaningar. 


Av Bill Gates

Grundare av Microsoft

Medgrundare Bill and Melinda Gates Foundation

Melinda Gates

Medgrundare Bill and Melinda Gates Foundation