Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Påhitt att vår lista baseras på etnicitet

Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen.

Foto: Rättviseförmedlingen

Paulina Neuding.

Foto: Maria Hansson

Att vår lista skulle vara baserad på etnicitet är rent påhitt.

Vi vet därför inte i vilket utsträckning cis-män, samer eller judar finns representerade – och det vet inte heller Paulina Neuding, skriver Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Rättviseförmedlingens efterlysningsverksamhet bygger på en väldigt enkel idé: att ta sociala medier till hjälp för att tipsa om de som andra har svårt att hitta på egen hand. Vi har sett att ursäkten ”det finns inga andra” oftast betyder ”jag känner inga personligen”. Och vi har sett att 90 000 personer har ett betydligt bredare nätverk än vad en enskild rekryterare eller journalist har.

Vår verksamhet är ett sätt att vidga sina existerande nätverk genom att ta hjälp från fler. Vi tror på att fråga andra än ”de vanliga”, och att ett brett urval ökar chansen till att man hittar rätt person. Genom vår existens påminner vi hela tiden tv-program, valberedningar och konferensarrangörer om att de inte ska nöja sig med en helt ensidig uppställning av medverkande utan tänka ett varv extra.

 

I efterlysningarna vi gjorde åt Kulturdepartementet letade vi efter andra än ”väletablerade personer med liknande bakgrund i medelåldern”. Att listan skulle vara baserad på etnicitet är alltså rent påhitt. Vi har inte frågat om folks könsidentitet eller etnicitet, så vi vet inte i vilken utsträckning vare sig cis-män, samer eller judar finns representerade på listan. Det vet inte heller Paulina Neuding. Hon är, liksom alla andra, varmt välkommen att bidra med tips på personer till alla våra efterlysningar.

Vi säger inte att vår metod är den enda eller att man inte ska göra något annat än en efterlysning hos oss. Vi säger heller inte att enbart personerna på våra listor borde sitta i alla styrelser och insynsråd.

Tvärtom välkomnar vi alla möjliga initiativ och lösningar för att komma närmare ett samhälle där alla har samma möjligheter och där ingen behöver begränsas av sitt eget nätverk. Att ta vår hjälp kan vara ett sätt att få upp ögonen för vilka som finns utanför radarn i dag.

Vår förhoppning är att Kulturdepartementet (och andra som tar vår hjälp) ska använda fler alternativa väger framöver och hitta egna sätt att vidga sina nätverk. Ju fler vi är som hjälps åt och kompletterar varandra, desto snabbare kommer vi framåt.

 

Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen