Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

På min tid gick det bra för invandrareleverna

På Värner Rydénskolan i Malmö uppnår bara en tredjedel av eleverna gymnasiebehörighet. Det är sämst i Sverige.
Foto: PEO MÖLLER
Läkaren och debattören Salomon Schulman gjorde ett barnpsykiatriskt arbete på Värner Rydénskoan i slutet av 70-talet.
Foto: OLLE SPORRONG

Salomon Schulman om skolan där två av tre missar gymnasiebehörighet:

Ingen Svensson har missat hur invandrarna har det. Problemet är att ingen bryr sig. Inte ens våra radikalt mest upplysta, som sitter i sina sekelskifteshus och röstar rött och rätt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det en gång utopiskt tänkta Rosengård i Malmö med rymliga, moderna lägenheter och härliga lekplatser är i dag ökänt. Dess stolthet, Värner Rydénskolan har kvalat in sig som landets sämsta. Den gamle ecklesiastikministern Värner Rydén lär dock inte vända sig i sin grav. För ett sekel sedan var hans rykte redan solkat, då han fick lämna sina regeringsuppdrag på grund av spekulationsaffärer.

På denna läroanstalt gjorde jag ett barnpsykiatriskt arbete i slutet av sjuttiotalet. Det handlade om hur man hanterade det uppväxande släktets bildningsbrister. Alla trodde då att det var jugoslaver, polacker eller latinamerikaner som ställde till det. Men fördomsfulla människor dömer för snabbt. Den dåvarande rektorn hade helt klart för sig vilka som stökade till det: de svenska eleverna. Dessa kom ofta från psykosocialt katastrofala hem med missbruk, kriminalitet eller ren och skär fattigdom.

Invandrareleverna var ordentliga

Jugoslaverna var mestadels ordentliga, liksom övriga invandrarelever. Det har senare gått dem väl i livet. De växte upp i hem där föräldrarna nästan aldrig var tillstädes. Dessa jobbade alltid, kunde slita på tre jobb samtidigt. När jag undersökte barnen på Barnavårdscentralen där jag var läkare såg glina bra ut. Endast tänderna var usla, karierade. Föräldrarna gav dem tröstegodis så att de skulle uthärda sin ensamhet.

Bussning till stans bättre skolor transplanterar problemen till de finare delarna av Malmö – till det skötsamma folkets fasa.

I dag är det annorlunda. Rosengårdsvenskarna är få. Två tredjedelar av ungarna, mestadels från det konfliktfyllda Mellanöstern, uppnådde inte gymnasiebehörighet. Skolk, arbetslöshet, splittrade hem överfulla med ungar – ingen Svensson har missat hur utlänningarna har det. Problemet är att ingen bryr sig. Inte ens våra radikalt mest upplysta, som sitter i sina gentrifierade sekelskifteshus och röstar rött och rätt, ger ”nysvenskarna” en hjälpande hand.

I stället applåderar de varje gång det går ett ship till Gaza och skippar Gaza i den egna stadens sargade utkant. Man älskar sin nästa – bara de inte kommer en för nära.

Mycket skralt ordförråd

Situationen är eländig. Ungar som är födda här i landet har ett ordförråd som knappt höjer sig över det pejorativa. Alla vet att det inte kommer att gå bra för dem. Alla vet att vänligt sinnad bussning till stans bättre skolor enbart äger marginell effekt. Bussrockader snarare transplanterar problemen till de finare delarna av Malmö – till det skötsamma folkets fasa.

En bussning i motsatt riktning kanske hade varit psykosocialt mer korrekt. Med avsikten att sända de rosenkindade pluttarna till Värner Rydénskolan för att häva segregationen. Ett sådant förslag hade förstås väckt ett öronbedövande ramaskri bland de svenske.

Hemspråkslärarna är nyckeln

Då återstår en mer engagerad och experimentell syn på läget. Låt de slutkörda lärarna få avlastning! Stärk skolhälsovården med kompetenta barnläkare eller barnpsykiatriker, engagera socialarbetare på hugget. Ge polisen egen expedition på skolan, ha omfattande yrkesinriktade alternativ för elever som inte orkar med Pippi Långstrump-pedagogiken. Och ge hemspråkslärarna högre status – det är de som kan bägge kulturerna; de kan konsten att överbrygga det inhemska tänkesättet med det utländska.

Att det gick bättre i PISA för de svenska medelklassbarnen imponerade. Men denna politiskt korrekta glädje kan få Rosengårdsbor dela. För dem är politikernas självbelåtenhet ett skott i natten.


Av Salomon Schulman

Barn- och ungdomspsykiatriker

Författare