Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

På med kondomen – ni är medskyldiga

Av en uppsjö preventivmedel är det, fortfarande, bara ett som på bred front erbjuds män. Det är på tiden att i en högre grad ålägga männen ansvar för deras reproduktiva förmå, skriver Amanah Andersson. Foto: JOACHIM WALL

Även männen gör abort och det är på tiden att i högre grad ålägga dem ansvaret för deras reproduktiva förmåga. Då kommer aborttalen att minska, skriver Amandah Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sverige har högst aborttal i Norden. Baserat på underliggande konsensus att den nuvarande abortlagstiftningen är en odiskutabel del av kvinnans frihet, redogör fyra överläkare för en uppsättning åtgärder för att minska aborttalen utan att vidröra lagen. Förslagen genomsyras av två huvudsakliga punkter. Den första är att användningen av spiraler och stavar ska öka, den andra är att tillgängligheten ska förbättras.

Förvisso kan vissa könssjukdomar minska både aborttal och klimatkris, med en steril befolkning kommer varken aborter genomföras eller barn födas. Men det känns onödigt.

Det är inte radikalt att vilja minska antalet aborter. Oavsett vad ”ja till livet”-anhängare hävdar, är det få personer som gör det som lördagsnöje. Med färre aborter frigörs också resurser på kvinnokliniker, där väntetiderna ofta är långa. Men tillvägagångssätten skiftar i radikalitet. Det ena är att minska tillgång på aborter, och det andra är minska antalet oönskade graviditeter.

Delat ansvar, eller?

Överläkarnas inlägg i abortdebatten genomsyras helt riktigt av kvinnas rättigheter, men också av kvinnans ansvar. Lika väl som läkarna understryker kvinnans rätt till abort, ålägger de kvinnan det huvudsakliga ansvaret att inte bli gravid. Förvisso är det fullkomligt rationellt att ta ansvar för sin sexualitet, men det är märkligt att bara kvinnorna tycks ha ansvaret. Det är en absurd villfarelse att tro att varje man som bidragit med den andra komponenten för befruktningen absolut ville bli förälder. 

Jag tillhör den grupp som gjort flera aborter. Vid samtliga tillfällen har båda parter varit lika oskyddade och ingen gång ville någon bli förälder.

En oönskad graviditet är emellertid inte den enda åkomman som kan uppkomma vid oskyddat sex. Könssjukdomar är en annan och mot dem är kondom det mest effektiva skyddet. Förvisso kan vissa könssjukdomar minska både aborttal och klimatkris, med en steril befolkning kommer varken aborter genomföras eller barn födas. Men det känns onödigt. Kondom är i princip det enda preventivmedlet för män och visst är kondom smart, men en kvinna som äter p-piller eller har en spiral gör det lätt att låta bli.  

Sällan utan biverkningar

Preventivmedel för kvinnor, även de metoder som läkarna propagerar för, kommer sällan utan biverkningar. Vi är många som testat i princip allt, och som får acceptera kraftiga smärtor eller ett smärre niagarafall en gång i månaden. Kondom marknadsförs sällan som ett alternativ, varken till oss och ännu mindre till män. 

Om en hel uppsjö av preventivmedel finns för kvinnor så kan det skapas fler för män. Problemet är att det aldrig behövts, varför skulle det när det är kvinnornas ansvar? 

Det är dags för ett paradigmskifte i debatten. Att kvinnor skickas hem från aborter med preventivmedel utskrivna, utan att männen som varit lika delaktiga i graviditeten inte får en enda förmaning om kondomanvändning och aldrig erbjuds något annat preventivmedel eftersom det inte existerar, det är snedvridet. Lika oönskad som en graviditet kan vara för kvinnan, kan den vara för mannen. Därför är det på tiden att i en högre grad ålägga männen ansvar för deras reproduktiva förmåga. Då kommer aborttalen att minska. 

 

Av Amandah Andersson

Masterstudent i statsvetenskap 

och sekreterare för Centerkvinnorna Umeå