Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovissheten gjorde mig inte friskare

Regeringen måste inse att ett välfärdssamhälle kräver ett försäkringssystem som det går att lita på, skriver Vänsterpartiets Ulla Andersson.
Foto: TT
Ulla Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet och har nyss varit sjukskriven.
Foto: SUNE GRABBE

Oron gnagde under min sjukskrivning: Skulle jag tvingas till jobbet trots att jag inte kunde tänka, minnas eller inte orkade träffa folk? 

Systemet bygger på misstanken att folk är frivilligt sjuka. Det är hjärtlöst hanterat av regeringen, skriver Ulla Andersson (V). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRSÄKRINGSKASSAN. Alla brukar nicka instämmande när man påstår att ingen vill vara sjuk. Faktum är att god hälsa ligger bland topp tre som svar på frågan "I vilken utsträckning är följande viktigt för ditt personliga välbefinnande?". Frågan är varför vi då har fått ett sjukförsäkringssystem som innehåller misstanken att folk frivilligt är sjuka?

Under många år kämpade jag och mitt parti för att få bort den så kallade stupstocken i sjukförsäkringen. Att man politiskt ska bestämma hur länge en sjuk person ska få vara sjukskriven är inte relevant på någon punkt. Snarare hjärtlöst. Jag kommer än ihåg känslan när vi klubbade igenom beslutet i riksdagen och alla de sjuka personer som hörde av sig till mig och berättade om sin lättnad.

Det går liksom inte att blunda för den tydliga styrsignalen. Och det märks tydligt i avslagen som ökar och ökar.

Regeringens tuffa mål styr F-kassan

Men tyvärr har den S-ledda regeringen behållit de så kallade tidsgränserna som i sig är en stupstock. Regeringen har också ställt upp mål till Försäkringskassan om hur många sjukdagar vi ska ha per person och år. Sjuktal som styr Försäkringskassan i sin handläggning. Visst ska vi ha som mål att människor ska blir friskare men inte att sjuka människor ska blir utförsäkrade.


LÄS MER: Nu får hela familjer sina liv förstörda


Det går liksom inte att blunda för den tydliga styrsignalen. Och det märks tydligt i avslagen som ökar och ökar. De drabbade är människor som gett så mycket av sig själva i arbetet att de råkat ut för utmattning. Många gånger är det dem som vi alla är i behov av, nämligen de som tar hand om oss i vården, omsorgen och skolan. De flesta kvinnor. Först sliter de ut sig i jobbet och sen kan de inte ens lita på sjukförsäkringen. Det är tacken det.

Jag har under många år haft kontakt med många sjukskrivna som har beskrivit sin oro och rädsla. Oro för att bli utförsäkrade för att sjukintyget inte ska godkännas. Oro för att man ska tvingas ut på arbetsmarknaden trots att man är sjuk och oro för att man ska tvingas gå från sitt jobb för att söka ett arbete som ska vara så enkelt så man trots sjukdomen ska klara av det, det vill säga arbeten som inte finns.

Jag vill bara säga – jag förstår er, jag har alltid förstått er. Jag förstår er oro och jag förstår er rädsla även om jag självklart inte kan sätta mig in helt i er situation.

Min egen sjukskrivning kantades av oro

Jag har nyligen själv varit sjukskriven. Jag har det gott ställt ekonomiskt, bor med en man som har ett fast arbete och har inte varit allvarligt sjuk. Jag har jobbat för mycket för länge. Sömnen påverkades och minnet. Jag gick dock hem i tid och var sjukskriven i nästan tre månader och hade bra kontakt med Försäkringskassan och vården. Men orolig var jag. Skulle sjukintyget godkännas? Skulle det förlängas? Skulle jag tvingas till jobbet trots att jag inte kunde tänka, minnas eller inte orkade träffa folk? Oro gör inte någon friskare och inte mig heller.

För det första: Ta bort målen som styr Försäkringskassan fel och som leder till de ökande avslagsyrkandena.

Det är hög tid för regeringen att inse att ett välfärdssamhälle kräver försäkringssystem som det går att lita på. Det gör det inte i dag. Vi kan alla bli sjuka eller råka ut för en olycka och då vill vi kunna känna oss trygga med att vi får ekonomisk ersättning under tiden. Kraften ska gå till att försöka bli frisk, till rehabilitering eller till habilitering.

Nu krävs förändringar till de sjukskrivnas fördel

Därför behövs det ändringar. För det första: Ta bort målen som styr Försäkringskassan fel och som leder till de ökande avslagsyrkandena. För det andra – låt de fasta tidsgränserna göras om till individens rätt till rehabilitering i stället för som det fungerar nu. I dag dag tvingas människor ut på arbetsmarknaden trots att de är sjuka, och arbetsgivarna ges möjligheter att göra sig av med människor. För det tredje behöver systemet med förtroendeläkare ses över.


Av Ulla Andersson 

Ekonomisk-politisk talesperson (V) som precis kommit tillbaka till jobbet från en sjukskrivning