"Ovetenskapliga råd om fet kost hotar folkhälsan"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Råden om en kolhydratfattig men fettrik kost oroar, eftersom de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Att förorda mer mättat fett är direkt oansvarigt när fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel rika på mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer. Allmänläkaren Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm hävdar att Livsmedelsverkets kostråd är ovetenskapliga i en debattartikel i Expressen.
I själva verket ligger tusentals vetenskapliga studier till grund för kostråden. Faktaunderlaget revideras regelbundet av en stor grupp experter från universitet och myndigheter i samtliga nordiska länder.
Den kolhydratfattiga kost med högt fettinnehåll som debattörerna förordar kan - i likhet med många andra dieter - kortsiktigt leda till viktminskning, men de långsiktiga hälsoeffekterna är okända.
Vetenskapen ger belägg för att vissa typer av kolhydrater är hälsosamma och andra inte. Det gäller även olika typer av fetter. Debattörerna efterlyser mer mättat fett i kosten trots att fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel som är rika på mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer.

Vi vädjar till
personer inom hälso- och sjukvården och andra med möjlighet att få stort genomslag: avvisa inte dominerande vetenskapliga slutsatser med hänvisning till ett fåtal studier och personliga erfarenheter! På livsmedelsverkets webbplats finns kostråd som vilar på vetenskaplig grund.


Inger Andersson
Generaldirektör livsmedelsverket
Ulf Bohman
 chef nutritionsavdelningen livsmedelsverket

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag