Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Övertramp att hänga ut anonyma skribenter

Fel att publicera. "Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar låter man inte privatpersoner löpa offentligt gatlopp för att de har avskyvärda åsikter", skriver Piratpartiets partiledare Anna Troberg.
Foto: Michelle Dunbar

När Expressen konfronterade anonyma nätskribenter förvandlades  allmänintresset snabbt till lynchstämning.

I ivern att bekämpa  främlingsfientlighet glömde Expressen att även människor med gräsliga  åsikter har rättigheter.

Det skriver Piratpartiets partiledare Anna  Troberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Augustinus skrev på 400-talet att man ska hysa kärlek till människan, men hata synden. Det är en fras som tyvärr ofta använts för att rättfärdiga illa dolt hat mot just människan. Men, går man tillbaka till kärnan i budskapet, så är det ett gott råd. Han uppmanar oss att alltid försöka se människan - inte bara för den enskilda individens skull utan för vår egen och samhällets skull - även när hennes dåliga handlingar riskerar att skymma sikten.

Thomas Mattsson hade uppenbarligen inte Augustinus i färskt minne när han gav tummen upp till Expressens publicering av namn på personer som valt att skriva anonymt på sajter som Avpixlat. Han lät i stället sin i grunden fullkomligt rättmätiga avsky mot främlingsfientlighet och misogyni grumla omdömet. Det gick som det alltid gör när man låter ändamålet helga medlen. Illa.


Den första dagen publicerades namnen på SD-anknutna kommentatorer med förtroendeuppdrag. Mattsson sa att det handlade om ett allmänintresse och att det var ett fint exempel på hur medierna ska granska makthavare. Media ska naturligtvis granska makthavare, men Expressens handlande är ett strålande exempel på hur sådan granskning inte ska gå till.

Inför namnpubliceringarna samarbetade Expressen med Researchgruppen. Det är ett nätverk som inte berättar mycket om sig själv vare sig på sin hemsida eller på Facebook.

Klart är dock att några av eldsjälarna kommer från vänsterextremistiska AFA. Extremism kan dock inte bekämpas med extremism. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar bör man därför välja bättre sängkamrater.

Redan nästa dag gav allmänintresset vika för gammal hederlig lynchstämning. Researchgruppen hade inför publiceringarna upprättat en lista över tusentals personer som kommenterat på främlingsfientliga sajter.

På listan återfinns några få politiker, men majoriteten är helt vanliga människor med ovanligt unkna åsikter. Trots att det inte rörde sig om offentliga personer valde Expressen ändå att hänga ut flera av dem med både namn och bild. Yttrandefriheten begränsar förvisso människors möjlighet att hota, förtala och uppmana till våld, men den begränsar de facto inte deras möjlighet att ha fullkomligt fel.


Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar låter man inte privatpersoner löpa offentlig gatlopp för att de har avskyvärda åsikter.

Föga överraskande stod det snart klart att listan över de åsiktsregistrerade, precis som all annan insamlad data, läckte som ett såll. Det är i princip omöjligt att förhindra informations- läckage om man lägger ut information på nätet. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar vet man att informationsinkontinens är en regel, inte ett undantag, och agerar därefter.

Mattsson som är övertygad om att han tar sitt journalistiska uppdrag på allvar har ihärdigt försvarat Expressens "granskning" i olika sammanhang. Han har, bland annat i en radiodebatt med mig i Studio Ett, talat om att vissa människor "förtjänar" att hängas ut för sina åsikters skull. Det är ett lika horribelt som avslöjande ordval. Plötsligt förvandlas Expressens "granskning" till ett hämndlystet Kinderägg som erbjuder polis, domare och bödel i ett och samma överraskande paket.

Möjligheten att vara anonym är inte något man måste förtjäna genom gott uppförande. Möjligheten att vara anonym är en grundläggande rättighet. Utan den tystnar röster som samhället måste höra för att utvecklas och bli bättre. Utan den kan inte en sjuksköterska berätta om missförhållanden på jobbet. Utan den kan inte en 15-årig hbtq-person som inte kommit ut söka likasinnade på nätet. Utan den kan en papperslös flykting inte berätta om sitt liv.


Möjligheten att vara anonym är en absolut förutsättning för vår yttrande- och åsiktsfrihet. Den är, ironiskt nog, också en förutsättning för Expressens och annan medias möjlighet att arbeta fritt.

Vägen till helvetet kantas av goda intentioner. I sin iver att göra något åt främlingsfientlighet och misogyni glömde Mattsson att även människor med gräsliga åsikter har rättigheter och att Expressen är en makthavare med ett ansvar att respektera dessa rättigheter.

Det går inte att bygga en bättre framtid genom att sänka sig till de intoleranta mörkermännens nivå. Vi måste uppbåda kraften att gå före och visa dem den grundläggande mänskliga respekt som de ännu inte förmår att visa sina medmänniskor. Om vi inte gör det kommer skillnaden mellan dem och oss att sakta men säkert suddas ut. Om det sker har vi förlorat allt det fina vi sade oss kämpa för.


Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet

Thomas Mattsson: Därför publicerar vi motröster på Sidan 4

Det är möjligt att tycka tvärtom utan att försöka tysta motröster med tillmälen på Twitter eller, i värsta fall, med trakasserier, hot eller till och med våld.
Därför ger Expressen på Sidan 4 plats för skribenter med ett tydligt anslag:
"Expressen har fel!"


De senaste dagarna och en tid framöver låter vi ett antal skribenter att framföra kritik mot Expressen på vår egen debattsida. Mot vår hållning i olika frågor, mot vår nyhetsvärdering eller mot våra arbetsmetoder. Min förhoppning är att denna polemik mot Expressen ska tjäna som exempel på att det går att föra fram saklig kritik utan personangrepp och utan att sprida näthat via anonyma konton på sociala medier.


Thomas Mattsson

Ansvarig Utgivare