Fel att publicera. "Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar låter man inte privatpersoner löpa offentligt gatlopp för att de har avskyvärda åsikter", skriver Piratpartiets partiledare Anna Troberg. Foto: Michelle Dunbar
Fel att publicera. "Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar låter man inte privatpersoner löpa offentligt gatlopp för att de har avskyvärda åsikter", skriver Piratpartiets partiledare Anna Troberg. Foto: Michelle Dunbar

Övertramp att hänga ut anonyma skribenter

Publicerad

När Expressen konfronterade anonyma nätskribenter förvandlades allmänintresset snabbt till lynchstämning.

I ivern att bekämpa främlingsfientlighet glömde Expressen att även människor med gräsliga åsikter har rättigheter.

Det skriver Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Augustinus skrev på 400-talet att man ska hysa kärlek till människan, men hata synden. Det är en fras som tyvärr ofta använts för att rättfärdiga illa dolt hat mot just människan. Men, går man tillbaka till kärnan i budskapet, så är det ett gott råd. Han uppmanar oss att alltid försöka se människan - inte bara för den enskilda individens skull utan för vår egen och samhällets skull - även när hennes dåliga handlingar riskerar att skymma sikten.

Thomas Mattsson hade uppenbarligen inte Augustinus i färskt minne när han gav tummen upp till Expressens publicering av namn på personer som valt att skriva anonymt på sajter som Avpixlat. Han lät i stället sin i grunden fullkomligt rättmätiga avsky mot främlingsfientlighet och misogyni grumla omdömet. Det gick som det alltid gör när man låter ändamålet helga medlen. Illa.

 

Den första dagen publicerades namnen på SD-anknutna kommentatorer med förtroendeuppdrag. Mattsson sa att det handlade om ett allmänintresse och att det var ett fint exempel på hur medierna ska granska makthavare. Media ska naturligtvis granska makthavare, men Expressens handlande är ett strålande exempel på hur sådan granskning inte ska gå till.

Inför namnpubliceringarna samarbetade Expressen med Researchgruppen. Det är ett nätverk som inte berättar mycket om sig själv vare sig på sin hemsida eller på Facebook.

Klart är dock att några av eldsjälarna kommer från vänsterextremistiska AFA. Extremism kan dock inte bekämpas med extremism. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar bör man därför välja bättre sängkamrater.

Redan nästa dag gav allmänintresset vika för gammal hederlig lynchstämning. Researchgruppen hade inför publiceringarna upprättat en lista över tusentals personer som kommenterat på främlingsfientliga sajter.

På listan återfinns några få politiker, men majoriteten är helt vanliga människor med ovanligt unkna åsikter. Trots att det inte rörde sig om offentliga personer valde Expressen ändå att hänga ut flera av dem med både namn och bild. Yttrandefriheten begränsar förvisso människors möjlighet att hota, förtala och uppmana till våld, men den begränsar de facto inte deras möjlighet att ha fullkomligt fel.

 

Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar låter man inte privatpersoner löpa offentlig gatlopp för att de har avskyvärda åsikter.

Föga överraskande stod det snart klart att listan över de åsiktsregistrerade, precis som all annan insamlad data, läckte som ett såll. Det är i princip omöjligt att förhindra informations- läckage om man lägger ut information på nätet. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar vet man att informationsinkontinens är en regel, inte ett undantag, och agerar därefter.

Mattsson som är övertygad om att han tar sitt journalistiska uppdrag på allvar har ihärdigt försvarat Expressens "granskning" i olika sammanhang. Han har, bland annat i en radiodebatt med mig i Studio Ett, talat om att vissa människor "förtjänar" att hängas ut för sina åsikters skull. Det är ett lika horribelt som avslöjande ordval. Plötsligt förvandlas Expressens "granskning" till ett hämndlystet Kinderägg som erbjuder polis, domare och bödel i ett och samma överraskande paket.

Möjligheten att vara anonym är inte något man måste förtjäna genom gott uppförande. Möjligheten att vara anonym är en grundläggande rättighet. Utan den tystnar röster som samhället måste höra för att utvecklas och bli bättre. Utan den kan inte en sjuksköterska berätta om missförhållanden på jobbet. Utan den kan inte en 15-årig hbtq-person som inte kommit ut söka likasinnade på nätet. Utan den kan en papperslös flykting inte berätta om sitt liv.

 

Möjligheten att vara anonym är en absolut förutsättning för vår yttrande- och åsiktsfrihet. Den är, ironiskt nog, också en förutsättning för Expressens och annan medias möjlighet att arbeta fritt.

Vägen till helvetet kantas av goda intentioner. I sin iver att göra något åt främlingsfientlighet och misogyni glömde Mattsson att även människor med gräsliga åsikter har rättigheter och att Expressen är en makthavare med ett ansvar att respektera dessa rättigheter.

Det går inte att bygga en bättre framtid genom att sänka sig till de intoleranta mörkermännens nivå. Vi måste uppbåda kraften att gå före och visa dem den grundläggande mänskliga respekt som de ännu inte förmår att visa sina medmänniskor. Om vi inte gör det kommer skillnaden mellan dem och oss att sakta men säkert suddas ut. Om det sker har vi förlorat allt det fina vi sade oss kämpa för.

 

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag