Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överlevnadsguide till fotbolls-VM i Brasilien

Om du vill delta i en gatudemonstration i Brasilien bör du rusta dig med hjälm, gasmask, skyddsglasögon och mod. Du kommer också att behöva legitimation och telefonnumret till en advokat. Lämplig klädsel är löparskor, regnjacka, gamla byxor och en t-shirt, men klä dig inte i svart, för det kan missuppfattas som att du tillhör det svarta blocket. Såvida du inte gör det, men då får du vara beredd på att ta några smällar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I själva verket får du vara beredd på att ta några smällar även om du är en pacifist som dyrkar Mahatma Gandhi, slänger blommor omkring dig och spelar mridanga. Våra protester liknar inte sällan ett krig: en man skriker glåpord mot polisen som svarar med en tårgasgranat, en annan man kastar en sten och polisen börjar puckla på alla inom räckhåll och gripa folk utan att göra skillnad på stenkastare och fredliga demonstranter. Ibland verkar det som om det räcker med en rejäl nysning för att sätta igång kriget.

 

I São Paulo har vi hittills haft sex massdemonstrationer mot fotbolls-VM. Var och en av dessa har i genomsnitt samlat 1 000 personer som bevakats av 2 000 militärpoliser.

 

Fler demonstrationer väntas – mot omåttligt dyra arenabyggen, tvångsvräkningar, polisvåld, korruption och orättvisor. Regeringen överväger att införa undantagstillstånd för att skydda turisterna.

 

Demonstranter har redan fängslats med stöd av den gamla avdankade lagen om nationens säkerhet som tillkom på militärregimens tid. Även om några av dem faktiskt har vandaliserat bankkontor har de anklagats för terrorism och inte för skadegörelse. Nationalkongressen diskuterar en ny antiterroristlag för att komma åt de människor som ”orsakar eller sprider terror och panik”, en definition så bred att den kan tillämpas på alla som befinner sig ute på gatorna.

 

För fem månader sedan, vid den första demonstrationen mot fotbolls-VM, grep polisen 128 demonstranter. Gången därpå tog de 230 personer – över 20 procent av deltagarna. Den som protesterar anklagas för ohörsamhet eller våldsamt motstånd.

 

Den brasilianska polisen hindrar regelmässigt advokater att övervara dessa gripanden. De förbjuder journalister att filma och spärrar vägen för demonstranter med svårslagbara argument av typen: ”Om ni insisterar på att tåga den här vägen kommer vi att slå er sönder och samman.” Vissa poliser arbetar utan id-brickor. En poliskommissarie urskuldade en gång detta regelbrott med orden: ”Vi vet vilka alla i truppen är, så om ni har några problem är det bara att komma till mig.”

 

Enligt polisen måste de vidta dessa åtgärder för att skydda sig själva och alla ”goda medborgare”, medan demonstranterna vittnar om ständiga övergrepp. Och så stärks båda sidor i uppfattningen att de är varandras fiender. Varje demonstration inleds med att dussintals polisbilar, motorcyklar och helikoptrar kör runt och skapar en hotfull stämning redan från början. Kravallpolis omringar demonstranterna och täpper till alla flyktvägar. Säkerhetsvakter genomsöker väskor och stänger av tunnelbanestationer. Själva luften blir explosiv när överraskade människor söker skydd och poliser höjer sköldarna och drar ner sina visir. De som tillhör det svarta blocket maskerar sig också, för att dölja sin identitet för polisen och skydda lungorna mot tårgasen.

 

Demonstranterna är oftast överens om att genomföra en fredlig protest, men det händer också att en grupp börjar banka på fönstret till en bank, vilket framkallar en urskillningslös reaktion från polisen. Rasande demonstranter svarar med att sparka eller kasta fler föremål mot polisen medan andra bara lyfter händerna över huvudet. Alla blir de i sann demokratisk anda lika slagna och gripna, även journalister och advokater. Sedan bussas de i väg till någon polisstation – exakt vilken avslöjas aldrig. Där registreras de och anklagas för vandalisering, terrorism, samröre med kriminella och/eller otillbörlig påverkan på minderåriga. Ibland frågas de ut om sina politiska åsikter och kontakter. Det händer att de uppmanas att skriva under ett tomt papper innan de släpps.

 

Samtidigt som polisen officiellt försöker utreda vilka som har tänt eld på papperskorgar och förstört allmän och privat egendom har inte en enda polis ställts till svars för övervåld eller maktmissbruk det senaste året. Under samma period har två demonstranter blivit blinda på ena ögat efter att ha utsatts för polisens misshandel – en artonårig student och en pressfotograf – och en tredje har fått fyra tänder utslagna. (Han uppgav att poliserna var så brutala att de lyckades knäcka en titanskruv i en av tänderna.)

 

Hot och våld är de två viktigaste vapen som kommer att användas för att upprätthålla ordning på gatorna under fotbolls-VM. Så om du planerar att resa till Brasilien framöver får du se till att ha matchbiljetterna i beredskap så att du kan visa upp dem för polisen – och förutom myggmedel gärna packa med dig några gasmasker, skyddsglasögon och hjälmar. För säkerhets skull.

 

 

Vanessa Barbara

Brasiliansk författare och journalist och skriver bland annat i New York Times. Hon är aktuell med boken "Salladsnätter".

Översättning: Ylva Mörk