Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovärdigt låta ukrainska flyktingar bo i tältläger

Så här såg det ut i Skåne under flyktingkrisen 2015. Ovärdigt, anser Liberalerna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Robert Hannah, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: Magnus Fröderberg
Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: Magnus Fröderberg/TT

Vladimir Putins vidriga invasion av Ukraina sätter Sveriges och EU:s solidaritet på prov. Liberalerna kräver att nödreglerna i plan- och bygglagen aktiveras. Istället för undermåliga asylboenden, så menar vi att kommuner redan nu ska ges rätten att ta fram värdiga boenden för flyktingar från Ukraina, skriver Robert Hannah och Jakob Olofsgård (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Över en miljon flyktingar har redan flytt Ukraina. UNCHR tror att minst 4 miljoner flyktingar kommer att fly från Putins bomber. Det finns inget som talar för att Putins krig mot Ukraina kommer ta slut inom kort. Ukrainarnas mod och beslutsamhet är hedersamt. Ukrainas folk slår tillbaka mot ”Goliat” med full kraft.

Det är ingen som vet hur många flyktingar som Sverige kan väntas ta emot. Idag tar Sverige emot ungefär tre procent av EU:s flyktingar. Räknat på samma andel och UNHCRS uppskattning behöver Sverige förbereda sig för att ta emot 120 000 flyktingar från krigets Ukraina. Mestadels kvinnor, äldre och barn. Dessa flyktingar har redan nu tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.

Gör inte om misstagen från 2015

Vi får inte göra om misstagen från 2015 års flyktingkris när flyktingar på grund av byråkratiska byggregler fick bo i dyra bristfälliga boenden i flera års tid. Vi måste denna gång erbjuda flyktingarna värdiga boenden. Hösten 2015 lyckades Sverige ordna boenden till alla asylsökande – men till ett för högt socialt och ekonomiskt pris. Riksrevisionen konstaterade redan 2016 att de asylsökande fick ett sämre boende än vad de vanligtvis får. Om samhället hade varit bättre förberett hade både bättre och billigare boende kunnat ordnas.

Vi uppmanar Ygeman och regeringen att inte nöja sig med tältläger, skriver Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW /TT

Att regeringen nu inför den största flyktingvågen sedan andra världskriget enbart väljer att fokusera på att uppföra nya bostäder i form av tält eller lagerbyggnader är inte ett värdigt flyktingmottagande.

Precis som vi har aktiverat massflyktsdirektivet måste vi också aktivera Sveriges nödlagar så vi får fram långsiktiga bostäder till flyktingarna. Vi liberaler anser att hela EU måste erbjuda skydd till Ukrainas befolkning. Just därför behöver hela Sverige också ta ett ansvar för flyktingarna. Historiskt har utsatta områden och mindre kommuner tagit ett alltför stort ansvar. 

Vad gör Ygeman?

Hösten 2015 överraskades vi alla av det stora antalet asylsökanden. Liberalerna var 2016 med och gav regeringen möjligheten att införa nödregler i plan- och bygglagen (PBL 16 kapitlet § 13 a) vid massflykt till Sverige: ”Om tillströmningen av asylsökande har varit eller kan väntas bli särskilt omfattande och om det är nödvändigt för att boenden för asylsökande snabbt ska kunna anordnas, får regeringen meddela föreskrifter om undantag från kraven på…”. I den lagen skapade vi möjligheten för regeringen att tillåta enklare byggnader, så att flyktingar inte tvunget hamnar i tältläger. Den möjligheten ignorerar Ygeman nu.

Välj kommuner som behöver arbetskraft

För oss handlar det främst om att kommuner snabbt ska kunna ändra användningen av byggnadsverk – lokaler som kan användas som boenden samt att snabbt kunna få fram olika former av modulbostäder och andra enklare bostadshus. Och gärna i orter där det råder brist på arbetskraft. Allt detta är bättre än att tusentals flyktingar samlas i tältliknande läger i avbefolkningskommuner. 

Vi har denna gång chansen att göra rätt från början. Vi uppmanar regeringen att denna gång inte sitta och nöja sig med tältläger. Låt i stället Sveriges kommuner redan nu ta fram värdiga boenden för flyktingarna från Ukraina.


Av Robert Hannah (L)

Migrationspolitisk talesperson

Jakob Olofsgård (L)

Bostadspolitisk talesperson

Ygeman: 12 000 tillfälliga boplatser – tält och idrottshallar