Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovärdiga ministrar som borde bytas ut

Annika Strandhäll (S), miljö- och klimatminister.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Morgan Johansson (S), justitieminister.
Foto: JESSICA GOW/TT
Josefin Utas.
Foto: Magnus Glans

En skandal pågår i Sverige, men ingen reagerar. Medierna bryr sig inte och någon politisk opposition finns uppenbarligen inte längre. Det handlar om ministrar som beter sig ovärdigt och svärtar ner sina ämbeten, skriver Josefin Utas.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Återkommande uttalar sig två medlemmar i regeringen, Annika Strandhäll och Morgan Johansson, på ett sådant sätt att det blivit ett nationellt problem. 

Johansson och Strandhäll har flera gånger kommenterat och kritiserat fria medier och enskilda journalister. Att tysta människor eller ”städa bort” åsikter är ett annat återkommande tema. De använder sina positioner och kanaler för att svartmåla och smäda andra riksdagspartier och deras representanter. Häromdagen delade Strandhäll en text från Aftonbladet om att Moderaternas partiledare måste ”sätta stopp” för ett antal av partiets riksdagsledamöter. Det här har spårat ut helt. 

I regeringen sitter inte alla partier, just nu bara Socialdemokraterna. Men det betyder inte att regeringen får bete sig som en förlängning av sitt parti. 

Sociala medier är ingen frizon

Regeringen ska verkställa det riksdagen har beslutat. Ministrarna i regeringen är landets högsta makthavare och representanter för landet. De ska bete sig respektfullt mot sina uppdragsgivare – riksdagen och folket. 

Donald Trump fick med rätta kritik för sina oanständiga grodor. Men när Sveriges egna ministrar löper amok på sociala medier med smutskastning, provokationer och mediekritik, så hukar alla i stället för att reagera.

Fenomenet är känt, att när personer sätter sig bakom en skärm och tangentbord känner de sig fria att häva ur sig vad som helst. Men sociala medier är ingen frizon, där det inte spelar någon roll vad ministrar säger och gör. Regeringskansliet hänvisar till och med till dessa kommunikationskanaler på sin hemsida.

Ovärdig gyttjebrottning

Ministrar kan självklart delta i den politiska debatten och bemöta frågor osv, men de ska befinna sig ovanför det politiska käbblet och gyttjebrottningen på sociala medier. När regeringens representanter uttalar sig, så talar de för hela regeringen – och faktiskt även för landet. 

När Donald Trump skrev något kort på Twitter så analyserades det även i Sverige. Med rätta fick han också kritik för sina oanständiga grodor. Men när Sveriges egna ministrar löper amok på sociala medier med smutskastning, provokationer och mediekritik, så hukar alla i stället för att reagera. 

Oppositionen är för mesig

Riksdagen har ett verktyg att ta till om ministrar begår fel och inte längre har riksdagens förtroende. Den kan avsätta dem genom misstroendeförklaring. Sker det i detta fall? Nej. Oppositionspartierna verkar ha drabbats av total handlingsförlamning. 

Inte heller de partier som stöder regeringen har någon plikt att acceptera ministrar som beter sig så här. Tvärtom borde deras riksdagsledamöter ta sitt ansvar och se till att ministrar som av olika skäl inte håller måttet byts ut.

Är det så här landet ska styras?

Att detta bara fortsätter ökar polariseringen i samhället. Det skapar ilska och förstärker en känsla av maktlöshet hos befolkningen. Överheten kan bete sig hur illa som helst utan att det får några konsekvenser. 

Nu får det vara nog. Statsministern måste ställas mot väggen och förklara: Har vi fått ett nytt land, där helt nya spelregler gäller? Är det så här vi kan förvänta oss att landet ska styras framöver? 

Det finns ingen chans att få tillit och framtidstro i Sverige om vi har ministrar som beter sig som konfliktsökande barn, snarare än värdiga statsmän. 


Av Josefin Utas

Ingenjör och samhällsdebattör

Arbetar som Slöseriombudsman på Skattebetalarna

Moderaterna: Morgan Johansson borde bytts ut för länge sen