Otydligt om S kommer att redovisa LO-stödet

Publicerad

Carin Jämtin (Expressen 20/12) signalerar att Socialdemokraterna inte vill samarbeta för att få på plats den lagstiftning som ska öka insynen i politiska partiers finansiering. Det är ett märkligt och olyckligt ställningstagande.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna ser positivt på en lagstiftning som medför en öppen och tydlig insyn i hur partier och valkandidater finansieras.

Vårt parti tar sedan 1976 inte emot bidrag från företag. Sedan maj 2011 redovisar (M) öppet alla bidrag över 20 000 kronor. Det har under denna tid inte inkommit några bidrag över 20 000 kronor vilket tydligt går att utläsa ur partiets senaste årsredovisning.

För bidrag under denna summa redovisar vi öppet såväl totalbeloppet av alla bidrag som det sammanlagda antalet personer som gett ett bidrag. Vi tar inte emot anonyma bidrag.

Moderaterna och alliansen vill inte tillåta system för anonyma donationer i syfte att kringgå redovisningsskyldigheten.

Regeringen har därför tagit initiativ till att utreda hur anonyma bidrag i framtiden kan förbjudas.

Vi anser att öppenheten behöver stärkas i andra delar av det politiska arbetet. Carin Jämtin och Socialdemokraterna måste nu svara på om de har för avsikt att redovisa värdet och omfattningen av de oavlönade kampanjinsatser och det arbete som LO bistår Socialdemokraterna med. Det är bara frågan om att vilja.

Kent Persson

partisekreterare M

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag