Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Österåker avslöjar sin maktfullkomlighet”

Erica Wallberg larmade om arbetssituationen. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En förståndig myndighet pudlar. Ber om ursäkt och försöker bilägga tvister. Men inte Österåkers kommun.

Efter att Erica Wallberg slog larm i Expressen om arbetssituationen inom hemtjänsten i Österåker kallades hon till ett möte med två av sina närmaste chefer. Där fick hon en uppsträckning och beskedet att hon kunde gå hem på dagen.

"Vi kommer ju inte anställa dig i kommunen mera, så är det." Hela hennes "agerande har varit totalt fel" när hon gick till tidningen hävdade de.

Det framstår som ett solklart fall av inte bara otillåten utan sannolikt också en straffbar repressalie. Det borde kommunen begripa om inte annat torde Justitieombudsmannen i sinom tid upplysa kommunen om det.

Men i stället för att dra lärdom drar kommunen på mot Erica Wallberg. På den interna webbplatsen, intranätet "inomskärs", gör verksamhetschefen "några förtydliganden". Erica blev "arbetsbefriad med lön" för de två sista arbetspassen och "har alltså inte fått sparken".

 

Visserligen saknar ordet "sparken" distinktion. Men ett besked att man kan gå hem omedelbart och inte kan räkna med någon framtida anställning är lätt att tolka som att man fått sparken och utgör definitivt en repressalie.

Österåker skriver i sin informationspolicy att medarbetarna har rätt att uttala sig i medierna, de har meddelarfrihet. Men det gäller att se till att det blir en rättighet som medarbetarna vågar använda utan risk för att bli utsatta för repressalier och därtill med namn hängas ut på kommunens webbplats. Det anstår inte en myndighet att använda sin position och makt på det sättet.

 

Nils Funcke

Frilansjournalist och tryckfrihetsexpert