Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Osmakligt skylla på bostadsbristen

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun-
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Nyanlända flyktingar på Malmö Central.
Foto: Anders Wiklund/TT

Skyll inte på bostadsbristen, alla kommuner måste hjälpas åt och sluta prata om "var gränsen går".

I mitt Sverige hjälps vi åt.

Det skriver Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, som är en av de kommuner i Sverige som tar emot flest flyktingar. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige står mitt uppe i ett mycket stort flyktingmottagande. I Södertälje har vi haft den situationen i tio år. 2007 tog vår kommun emot ca 1 400 flyktingar. Varje år därefter har vi tagit emot 600 till 1200. I ”medelkommunen” har det handlat om mellan 40 och 80. Vi har spelat i en helt egen division.

Vi kan se att det är svårt och kräver en del av oss alla. Förvisso möter vi en del bekymmer. 

Vi kan också se att med ibland större och ibland mindre ansträngningar går det bra för många som startar ett nytt liv i vårt land. De stora ansträngningarna kan dock minska om vi tar del av erfarenheter som finns och fattar rätt beslut nu.

Därför vill jag nu ge följande goda råd till de i regeringen, kommunerna och de politiska partierna som nu sliter sitt hår över flyktingströmmarna.


1. Skyll inte på bostadsbrist. Det är osmakligt att blanda ihop flyktingar med bostadsbrist. Bostäder måste byggas ändå. Sverige växer. Få flyktingar kan få eget kontrakt eller köpa bostad när de får sitt uppehållstillstånd. Sveriges kommuner behöver upplåta bostäder i befintligt bestånd. Det är svårt och kräver politiska beslut men de som säger ”det finns inga bostäder så vi kan inte ta emot några flyktingar” ljuger.


2. Alla kommuner måste hjälpas åt. I anläggningsboenden finns minst 10 000 som trots att de fått uppehållstillstånd inte tagits emot av en kommun.  Anläggningsboenden är till för asylsökande i väntan på bifall eller avslag på sin ansökan.  Kedjan måste fungera och det hänger på att kommunerna tar ansvar så att nya asylsökanden kan tas emot på boendena. I dagens akuta skede innebär det att ta emot 1 per 1 000 invånare i sin kommun.


3. Låt inte asylsökande och flyktingar välja sig rakt in i utanförskap. Migrationsverket behöver kolla att boendet den nyanlände uppger att man har är ok innan flytten dit. De mest förskräckliga boendesituationer man kan föreställa sig gör starten i Sverige mycket svår för alltför många.


4. Sluta prata om att ”importera arbetskraft”. Vi gör en stor humanitär insats och gör världen lite bättre. Sedan ska vi också göra allt vi kan för att alla i vårt land ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och ta tillvara varje enskild människas kompetens.


5. Prioritera barnen. Följ lagen och låt alla barn få en likvärdig skola. Det kan betyda att resurser flyttas från en skola till en annan. I Södertälje ökar resultaten nu för femte året i rad.


6. Omfamna det grundläggande. Man kan lockas att satsa pengar på olika projekt och små tidbegränsade åtgärder. Detta ger sällan någonting verkningsfullt på lång sikt. Satsa på skola, förskola för alla barn, vuxenutbildning och svenska språket.


7. Det går inte att prata om ”var gränsen går” eller ”volymer och kostnader ” som har med flyktingmottagande att göra. De utgångspunkterna bygger på att Sverige är fullt och att våra skattemedel är konstanta och dessutom används på det absolut optimala sättet. Ett sådant samhälle finns naturligtvis inte. Hur många som kommer avgörs av konflikterna i världen.  Vi gör rätt och de som stänger gränser gör fel.


8. Ha tålamod. Många som flyr till Sverige behöver lite tid att ställa om. Kanske upplever man att man har flytt 50 eller 100 år rakt in i framtiden eller så har man med sig de konflikter man är uppvuxen med. Med aktivt värdegrundsarbete och ett inkluderande klimat går det fint.


9. Låt inte högerextrema krafter sätta dagordningen. Under flera år har landets demokratiska partier låtit (SD) fritt berätta om migrationspolitiken och bilden har blivit helt fel. Nu anstränger vi andra oss för att rätta till det men vi talar inte med en mun utan framstår som röriga och instabila.


10. Fatta beslut över blockgränser och sluta tjafsa. Antingen står man bakom asylrätten eller så gör man det inte. Allt annat är politisk kosmetika.


I mitt Sverige hjälps vi åt.


Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun