Oseriöst klimat- bluffande

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det påstådda klimathotet har redan inspirerat politiska åtgärder som knuffat oss över ett antal ekonomiska "tipping points" i prisutvecklingen för livsmedel och gödningsämnen. Värre kommer det säkert att bli med de åtgärder och regleringar av planekonomiskt snitt som Fredrik Reinfeldt, Andreas Carlgren och Anders Wijkman nu planerar för oss och hela EU.

Tällbergs svar på vårt
anrop verkar präglat av växthuschock eftersom det avslöjar allvarliga kunskapsbrister. Man vill inte erkänna hur IPCC arbetar. Det är inga "2500 eniga vetenskapare" i denna panel. Ett av de viktigaste avsnitten som handlar om människans påverkan på klimatet har författats av 53 personer och kommenterats av 62 personer/organ. Fem personer/organ har sedan kommenterat hela rapporten. Tällberg Forum visar klart att man gått i den fälla som konstruerats av James Hansen, alltså Al Gores chefsideolog.

De "klimatkändisar"
som samlats i Tällberg har förförts av ett katastrofbudskap utan anknytning till verklighet eller vetenskap. Klimatvetenskap har mycket gemensamt med nationalekonomi: Båda är mjuka, det vill säga får stora problem när prognoser ska göras. Ingen nationalekonom kunde för fem år sedan förutsäga dagens finanskris. Likaså kan ingen klimatforskare förutsäga klimatet om fem eller hundra år. Men de "klimatforskare" som liksom James Hansen ändå påstår något sådant förvandlar därmed sin verksamhet till pseudovetenskap.

Tällberg, missförstå
inte vad som händer med klimatet, det kan vi ändå inte kontrollera. Satsa på infrastruktur som klarar naturliga klimatförändringar och sköt om jorden som en trädgård, den enda jord vi har. Och offra inte människoliv för att hålla fast vid en föreställning som är på väg att hamna på vetenskapens sophög!


Göran Ahlgren,
docent organisk kemi
Åke Ortmark,
journalist och författare
Peter Stilbs,
professor fysikalisk kemi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag