Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oseriöst att skylla på Kina i klimatdebatten

Alice Bah Kuhnke är Miljöpartiets förstanamn i valet till EU-parlamentet. Foto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal, KD:s förstanamn i EU-valet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sara Skyttedals tilltro till morgondagens klimatinnovationer är verklighetsfrånvänd. 

Oavsett om det gäller kärnkraft eller elflyg tror Kristdemokraternas toppkandidat att den nya tekniken finns runt hörnet inom ett par år. Så är tyvärr inte fallet, skriver Alice Bah Kuhnke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Med Sara Skyttedal är det samma visa varje gång – klimatomställningen ska skjutas på framtiden och helst läggas på någon annan att ta itu med. Kombinationen av Kristdemokraternas ansvarslöshet och okunskap i klimatfrågan, är både sorglig och djupt allvarlig.

Utsläppen måste minska. Det är ett faktum som inte går att argumentera bort eller förhandla sig ur. Vi måste sänka våra utsläpp för att undvika att förstöra planeten vi lämnar efter oss. 

Problemen med Skyttedals flygargument

Det finns flera uppenbara problem med Skyttedals argumentation, jag tänker bemöta dem vart och ett:

1. Det är skillnad på prognos och profetia. Skyttedal har rätt i att flygtrafiken ökar. Det finns prognoser som visar att den kommer öka mer, men det är prognoser – inte en profetia som huggits i sten. Om en prognos pekar åt fel håll är det politikens uppgift att lägga om kursen. I Sverige införde vi en flygskatt, då ökade tågets konkurrenskraft och privat flygande minskade. Därför vill se en utveckling där fler medlemsländer beskattar sitt flyg.

2. Du kandiderar till EU-parlamentet, inte Kinas folkkongress. Att gå till EU-val och skylla på Kina, är att blunda för EU:s klimatpåverkan och ansvar. EU är världens tredje största utsläppare av växthusgaser och varje invald parlamentariker kommer ha inflytande över EUs påverkan på de globala utsläppen - inte Kinas.

Vi lämnar inte walk-over till Kina och länder som smiter från sina klimatåtaganden. De ska betala klimattullar om de vill sälja varor i EU. Klimatet ska också ha större vikt i nya handelsavtal. 

3. Skyttedals tilltro till morgondagens klimatinnovationer är verklighetsfrånvänd. Oavsett om det gäller kärnkraft eller elflyg tror Kristdemokraternas toppkandidat att den nya tekniken finns runt hörnet inom ett par år. Så är tyvärr inte fallet. 

Det kommer ta minst tio år till innan elflyget finns tillgängligt på kortare sträckor, längre sträckor kommer sannolikt ta mycket längre tid än så. Samma sak gäller fjärde generationens kärnkraft som Skyttedal så gärna lovsjunger. Dessa reaktorer befinner sig fortfarande på forskningsstadiet och blir kanske kommersiellt tillgängliga om 20-30 år om man lyssnar på experterna. De utsläppsminskningar som måste ske under de kommande tio åren kan inte skjutas på framtiden. Vi kan inte hoppas på att elflyget är moget för semesterresan eller att fjärde generationens kärnkraft kan förse våra hem med el.

Vi har drivit på för gröna innovationer

Med detta sagt, vi älskar gröna innovationer. Forskning är fundamentet för att utveckla morgondagens teknik. Miljöpartiet var därför den drivande kraften för att säkra EU:s största satsning på grön forskning i historien – 400 miljarder kronor till morgondagens gröna flyg, förnybar energi, koldioxidinsamling och mycket annat. 

Snart är valrörelsen slut och vi har talat mycket om klimatet. Kristdemokraterna har fortfarande inte presenterat ett enda förslag som handlar om vad EU får och kan göra för klimatet.

 

Av Alice Bah Kuhnke

EU-kandidat för Miljöpartiet de gröna