Osakliga anklagelser mot vår barngala

Publicerad
Uppdaterad
Att vi skulle få viss kritik i samband med vår gala i måndags kväll, för palestinska barn i israeliska fängelser, var väntat. Men påhoppen och osanningarna har saknat gränser. Det menar Per Gahrton och Anna Wester från Palestinagrupperna. De skriver: Gunnar Hökmarks artikel var full av märkliga påståenden. Det värsta påståendet är att Palestinarörelsen inte har tagit avstånd från krav på att Israel ska utplånas och att judar ska dödas för att de är judar.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I måndags ordnade Palestinagrupperna i Sverige (PGS) tillsammans med Rädda Barnens Stockholmsdistrikt och Opera con Grazia en stödkonsert i Storkyrkan för att uppmärksamma situationen för palestinska barn i israeliska fängelser. Det var en fantastiskt fin kväll där barns rättigheter stod i fokus.
Att vi skulle få viss kritik i samband med detta hade vi väntat oss, eftersom allt som har med Palestina/Israel-konflikten att göra väcker starka känslor. Men att vi skulle bemötas av kränkande påhopp och osanningar från etablerade politiker och debattörer var vi inte beredda på. Ett av de värsta exemplen är Gunnar Hökmarks artikel i måndagens Expressen. Hökmarks artikel är full av osanningar och märkliga påståenden som han riktar mot Palestinarörelsen och eftersom PGS var medarrangörer till konserten ser vi påhoppen som delvis riktade mot oss.

Det värsta påståendet
är att Palestinarörelsen inte tagit avstånd från de palestinska och iranska "kraven på att Israel ska utplånas och att judar ska dödas för att de är judar". Detta är närmast förtal, både av PGS, det palestinska ledarskapet och hela Palestinarörelsen. Även insinuationer om att vi skulle vara fanatiska Israelhatare och hylla palestinska terrorattacker är befängda. Det räcker att öppna Palestinagruppernas program, besöka vår hemsida eller läsa vår tidning för att se att dessa anklagelser är helt tagna ur luften.

Vi tar alltid tydligt avstånd
från alla former av rasism och antisemitism och vi samarbetar endast med demokratiska organisationer i Palestina och Israel som är för fred och samexistens. Palestinagruppernas program bygger på FN:s resolutioner och konventioner och skiljer sig inte på något sätt från världssamfundet eller samtliga svenska riksdagspartiers ståndpunkter. Hökmark ifrågasätter de fakta som presenterades i samband med konserten och menar att vi saknar belägg för våra påståenden. Tyvärr gör vi inte det, all fakta är hämtade från trovärdiga källor, som Internationella Röda Korskommittén, jurister som bevakat militärdomstolar, Rädda Barnen och israeliska människorättsorganisationer som B'Tselem.

Enligt israelisk lag är en person myndig vid 18 år, men i de ockuperade områdena tillämpar landet särskilda militärlagar som gör det möjligt att arrestera barn från att de är 12 år och sätta dem i så kallat administrativt förvar utan en rättssäker prövning. Israel skrev under Barnkonventionen 1991 och tillämpar den på barn i Israel men inte på ockuperat område. I dag sitter 293 barn i israeliskt förvar och sedan september 2000 har cirka 5900 palestinska barn arresterats eller fängslats av armén. Att fängsla barn under 18 år i strid med barnkonventionen passar väl inte för en stat som enligt Hökmark säger sig slå vakt om frihet och mänskliga rättigheter? Menar Hökmark att Israel inte behöver följa FN och internationella samfundets regler som alla svenska partier ställt sig bakom, eller att reglerna inte ska omfatta just palestinska barn som lever under ockupation?

Situationen för barnen är i dag alarmerande. Gaza är sedan två år under belägring och många barn har fått mer eller mindre allvarliga psykiska problem på grund av situationen. Ekonomin är helt raserad, med ökad fattigdom som följd. Barnen på Västbanken har svårt att nå sina skolor då de oftast måste passera israeliska vägspärrar med militärposteringar på vägen dit. I Hebron måste barnen vaktas av internationella observatörer för att inte attackeras av israeliska bosättare på vägen till skolan. Exemplen på hur ockupationen påverkar palestiniernas liv är många, Israel fortsätter att bygga ut bosättningarna, murar och vägspärrar inskränker människors rörelsefrihet osv.

Hökmark avslutar med
att säga att både judiska och palestinska barn i Israel ska få en god och värdig behandling när de begått brott. Det är bra, men konserten handlade inte om barn inne i Israel, utan om barn i de ockuperade områdena. Med anledning av den kommentaren måste vi fråga Hökmark om han inte ens erkänner den israeliska ockupationen av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem?


Per Gahrton

ordförande Palestinagrupperna i Sverige

Anna Wester
förbundssekreterare Palestinagrupperna i Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag