Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oroande att just SAS nekar anställda att bära slöja

Jakop Dalunde (MP). Foto: Pressbild
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: M. SPENCER GREEN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Att hindra dessa kvinnor från att fullt ut delta på arbetsmarknaden försvårar integrationen och bidrar till utanförskap för människor som kan och vill bidra till samhället, skriver Jakop Dalunde (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som Europaparlamentariker tillbringar jag en hel del tid på flygplatser och flygplan då jag bor i Stockholm, men arbetar i Bryssel och Strasbourg. Mer tid än vad jag skulle önska. Men en sak jag verkligen uppskattar är den stora mångfalden av människor från världens alla hörn. På en flygplats hör man i sorlet språk man inte förstår och tar del uttryck från olika kulturer. Det är en berikande upplevelse. 

 

Men när det är dags att kliva på planet så blir det tydligt att mångfalden bland personalen sällan är lika stor som bland resenärerna. Vad beror det på?

Nu i veckan fick vi en pusselbit av svaret, när vi nåddes av nyheten om hur Aye Alhassani nekats ett jobb på SAS på grund av att hon bär slöja - trots att hon gått igenom flera steg i ansökningsprocessen och fått höra att hon var lämplig för tjänsten. SAS försvarar sig med att de har ett generellt krav på att deras anställda måste anpassa sig till deras “enhetliga uniformsregler” och att det inte är förenligt med att bära slöja.

 

LÄS MER: Vi måste prata om rätten att inte bära slöja 

 

Man kan undra vad det är som motiverar SAS till detta. Det borde självklart inte vara något större problem för ett stort flygbolag att se till att deras uniform är kompatibel med att bära slöja. Redan idag bär många SAS-anställda slöja. Varför nekar de nu ny personal att göra det? Är det så att man är rädd att stöta sig med resenärer som provoceras av människor som bär slöja?

Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU-domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen. Att ett stort skandinaviskt bolag tidigt utnyttjar denna möjlighet är oroväckande.

Muslimska kvinnor är redan idag en av de mest utsatta grupperna i Europa. Beslutet i EU-domstolen innebär att det är fritt fram för företag att hindra dessa kvinnor från att fullt ut delta på arbetsmarknaden. Detta försvårar integrationen och bidrar till utanförskap för människor som kan och vill bidra till samhället. Det bidrar också till stereotyper om att de som bär slöja inte kan vara fullvärdiga samhällsmedborgare.

 

LÄS MER: EU-domen pekar inte ut muslimer 

 

Sverige är sedan decennier ett mångkulturellt samhälle. Muslimer har levt i Europa i hundratals år. Vi borde verkligen ha kommit längre i att hitta sätt att leva tillsammans. Då gör det mig mycket besviken att SAS gör detta svårare, inte minst utifrån att SAS är ett statligt ägt bolag.

Jag blir besviken på statligt ägda SAS.

Detta agerande riskerar att sätta en ny praxis i Sverige, där företag exkluderar en stor grupp människor från stora delar av arbetsmarknaden och gör samhället mer segregerat. SAS borde istället leda utvecklingen åt det motsatta hållet och bidra till att alla människor, oavsett bakgrund kan vara med på lika villkor.

Vi gröna i Europaparlamentet jobbar för att motverka den typen av diskriminerande lagstiftning som nu tyvärr sanktionerats av EU-domstolen. Agerandet från SAS stärker oss i övertygelsen att det arbetet måste fortsätta. Varje dag.

 

Jakop Dalunde (MP)

Europaparlamentariker 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!