Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orimligt att sparka mig för att jag röstar på SD

Stefan Cronlund i Ockelbo tvingades lämna jobbet på ABF efter Expressens reportage.
Foto: LISA MATTISSON

Han fick sluta på ABF i Ockelbo efter Expressens reportage om SD-väljare. 

Nu ger lastbilschauffören och tidigare ungdomsledaren Stefan Cronlund sin syn på saken i en debattartikel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När ungdomsgården i Ockelbo behövde ledare tyckte flera runtomkring mig tyckte jag skulle söka. Jag hade en bakgrund i elitidrott och det gjorde att jag ansågs passande. Budskapet var att det behövdes en stark ledare för att strukturera upp verksamheten på ungdomsgården.

Jag träffade chefen på ABF i Ockelbo som direkt förklarade att ”här på ABF är vi vänster”. Därefter så sades det att ”men mot ungdomarna är vi opolitiska”. Att ABF var vänster och jag röstade på SD hade för mig inget med saken att göra. Människor tycker och vill olika saker. 

När den ansvarige som jobbat där sade upp sig i mars 2020 fick jag frågan om att bli ansvarig för verksamheten på ungdomsgården. Jag började då införa förhållningsregler som jag tagit med mig från elitidrotten som handlar om inkludering, respekt och fadderskap. Gästerna tilltog i antal och stämningen blev mycket bättre på hela ungdomsgården.

Åsiktsfrihet råder

Jag har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan. Jag tycker att det är allmänt viktigt att få uttrycka sin mening. Så när Expressen är i Ockelbo och gör ett reportage om att rösta på Sverigedemokraterna så tycker jag det är en självklarhet att man ska kunna stå för det man gör. Vi lever i ett land som värnar om åsiktsfrihet och yttrandefrihet så varför ska det vara kontroversiellt? Man har rätt att tycka och tänka som man vill i en demokrati så länge som man respekterar andras åsikter. 

Stefan Cronlund hemma i Ockelbo.
Foto: LISA MATTISSON

Den 26 april i år blev jag uppsagd – enbart för att det kom fram att jag röstar på SD. Jag bad ABF att åtminstone säga att jag misslyckats med mitt uppdrag som fritidsledare eller att jag gjort något fel. Men jag fick i stället lovord för mitt bemötande av ungdomarna och min insats för verksamheten. Jag var vid tidpunkten schemalagd varje fredag med ett uttalat önskemål av ABF att dom ville ha in mig mera.

Sakfrågan förvrängs

Att man sedan i media försöker förminska min insats, och dessutom hävdar att frågan handlar om att inte tvingas anställa meningsmotståndare – när det egentligen handlar om att jag blev sparkad trots goda vitsord – är befängt. För att klargöra detta: Jag blev sparkad för att jag röstade på Sverigedemokraterna – ingenting annat. Det var jag som satt i telefon med mina chefer så jag vet vad som sades.

Idag bedrivs ungdomsgården med just min ”värdegrund”. Den som var så hyllad innan artikeln och som sedan ratades så totalt när det kom fram vilket parti jag röstade på. Att då säga att ungdomsgårdar som drivs av ABF är opolitiska är en lögn när man exkluderar människor med annan politisk bakgrund. 

I skolvalet 2018 röstade 25 procent av eleverna i Ockelbo på Sverigedemokraterna. Är de då inte välkomna i Ockelbos kommuns inköpta verksamhet för just ungdomar för att de är har fel värdegrund? Köper kommunen medvetet in politiska åsikter i sin ungdomsverksamhet? Är det en medveten strategi?

Skadlig exkludering

Jag är precis samma kille nu som jag var innan reportaget publicerades i Expressen. Jag har precis samma värderingar om inkludering och respekt för oliktänkande. Att lyssna och lära av andra måste vara ett av grundfundamenten i en demokrati. 

Man jag har lärt mig mer om vilka som jobbar med exkludering. Det gör ont i mig att det ska få förekomma i ett demokratiskt land som Sverige. Men med sådana ledare är det kanske inte så konstigt att vi har utanförskap, gängkriminalitet och tystnadskultur. Det är ju det som föds ur exkluderingen. Det borde historien ha lärt oss vid det här laget.


Av Stefan Cronlund

Lastbilschaufför och fd ungdomsledare i Ockelbo