Ordna snöröjningen först – innan ni hittar på vad den ska kallas

Cecilia Brinck (M).
Stockholm på onsdagen.
Foto: Ekströmer/Tt Jonas / EKSTRÖMER/TT JONAS TT NYHETSBYRÅN

Den jämställda snöröjningen innebär att kvinnor inte kan ta sig till jobbet, barn stannar hemma på grund av att skolor stänger och äldre vågar inte att gå ut, skriver Cecilia Brinck (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu när den första snön har lagt sig i staden ser vi effekterna av den jämställda snöröjningen – den uteblev. Ingen ska få det enkelt i Stockholms snömassor, varken kvinnor eller män.

Förra året lanserade den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad en jämställd snöröjning som skulle börja gälla denna säsong.

Den jämställda snöröjningen innebär att kvinnor inte kan ta sig till jobbet, barn stannar hemma på grund av att skolor stänger och äldre vågar inte att gå ut. Ambulanser kan inte ta sig fram utan privatpersoner har fått hjälpa till att putta på grund av att plogbilarna inte röjt snön.


Anledningarna till den så kallade jämställda snöröjningen är i och för sig övertygande - att gångbanor särskilt ska prioriteras då det är kvinnor som oftare åker kollektivtrafik eller går och som dessutom oftare lämnar barnen på förskolan innan arbetet.

Problemet är att i praktiken är det cykelbanorna som har prioriterats framför trottoarer och kollektivtrafik. Det är bra att det går att cykla men vid ett sådant här väderlag är det faktiskt fler som väljer att gå eller att ta bussen.

”Det finns pengar till snöröjningen” säger trafikborgarrådet Helldén, som är ansvarig för snöröjningen, i en kommentar om snökaoset - han befinner sig passande nog utomlands. En förutsättning för en god beredskap kräver resurser men också just beredskap.


Det är Daniel Helldéns (MP) ansvar att förbereda och se till att Stockholms stad står redo för kraftiga snöfall. Det är dessutom ett snöfall som inte kom som en överraskning så vår fråga är varför plogbilarna inte stod redo tidigt på morgonen.

Trots att det är ett av de kraftigaste snöfallen i Stockholm på länge ska vår stad vara rustat för detta – vi är landets huvudstad med otroligt viktiga samhällsfunktioner, då går det inte att skylla på vädret när inte ambulanser kommer fram, att skolor ska tvingas stänga eller att kollektivtrafiken slås ut på grund av brist på snöplogning. Den här typen av service från kommuner ska bara fungera. Det är det minsta stockholmarna ska kunna begära - man måste kunna ta sig fram oavsett väderlek.

Det är uppenbart att den socialdemokratiskt ledda majoriteten ägnar alldeles för mycket tid till symboliska förslag och högstämd retorik. Låt oss se till att stadens grundläggande funktioner fungerar innan vi börjar putsa på ytan.


Cecilia Brinck (M)

Oppositionsborgarråd och vice ordförande i trafiknämnden

Stockholms stad