Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orbáns Ungern har inget i EU att göra

Demonstranter i Budapest protesterar mot lagförslaget som förbjuder ”homofrämjande”.
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Polen och Ungern lever loppan på EU-bidrag samtidigt som länderna sakta men säkert nedmonterar rättsstaten och inskränker HBTQ-rättigheter. 

EU måste sätta hårt mot hårt och stå upp för de europeiska värderingarna – även om det betyder att auktoritära stater får lämna unionen, skriver Nyamko Sabuni (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För ett par veckor sedan fylldes Budapests gator av tusentals protestanter. Det var den största Prideparaden någonsin i den ungerska huvudstaden och deltagare från hela Europa demonstrerade mot Viktor Orbáns lagförslag som förbjuder så kallat ”homofrämjande”. I praktiken innebär lagen ett förbud mot alla skildringar av homosexualitet i tv, reklam och skolundervisning. Med ett slag kan alla hbtq-personer raderas ur Ungerns offentlighet.

Förslaget är bara ett i raden av lagar för att göra livet svårare för hbtq-personer att leva i landet. 

Trots skarpa reaktioner från EU-ländernas ledare har unionen idag inte de verktyg som behövs för att få Ungern att skärpa sig.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När kommissionen har granskat hur medlemmarna har förhållit sig till rättsstatens principer är det två länder som sticker ut, Polen och Ungern. Under de senaste åren har domstolarnas oberoende och pressens frihet aktivt underminerats av de två auktoritära regeringarna. 

Det är lätt att konstatera att dagens Ungern aldrig hade blivit godkänt som medlem i EU. Europasamarbetet bygger på ett knippe liberala värderingar. Det handlar bland annat om fri rörlighet, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Kan man inte skriva under på dessa värderingar har man inget i EU att göra, då har man straffat ut sig.

Kalla till toppmöte om problemet

Ett land som inskränker grundläggande fri- och rättigheter har ingen plats i EU.

Därför vill Liberalerna att en framtida liberal borgerlig regering kallar till ett EU-toppmöte för att diskutera hur länder som nedmonterar demokrati och rättsstatens principer, såsom Ungern gör i dag, ska hanteras.

EU:s mest kraftfulla åtgärd mot ett land som missköter sig – den så kallade ”nukleära optionen” – blockeras idag av Polen och Ungern. Länderna har lyckats hålla varandra om ryggen då besluten som tas måste vara enhälliga av de andra medlemsstaterna.

Snabbspår för att granska Ungern

Det behövs en snabb och effektiv mekanism för att försvara mänskliga rättigheter inom unionen. Om Ungern och Polen ändå fortsätter kränka medias oberoende eller försöker montera ner minoriteters rättigheter ska den möjliggöra snabba och kraftfulla åtgärder. Liberalerna föreslår därför ett snabbspår för granskning av Ungern.

Det är lätt att konstatera att dagens Ungern aldrig hade blivit godkänt som medlem i EU.

En av de viktigaste frågorna vid EU-toppmötet kommer bli att utforma nya skarpare regler för hur länder frivilligt kan utträda unionen och vid behov bli tvingade till uteslutning. 

Stryp bidragen

Därtill måste bidragen till Ungern från EU:s budget och återhämtningsfond snarast strypas. 

Att ta emot pengar från EU ska aldrig gå att kombinera med hbtq-fientliga lagar eller andra brott mot mänskliga rättigheter.

En ny borgerlig regering måste stå redo för att med kraft ta sig an det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd 2023. Ordförandeskapet ger Sverige möjlighet att sätta svensk prägel på arbetet i unionen och stärka de mänskliga rättigheterna i Europa. Då krävs det en regering som på allvar prioriterar Europasamarbetet och inte viker sig en tum för Orbán.

S är motvilliga européer

Den reformtrötta socialdemokratiska regeringen framstår alltför ofta som motvilliga européer. Sverige förtjänar en borgerlig regering som åter placerar Sverige i Europasamarbetets kärna och alltid står på det ungerska folkets sida.


Av Nyamko Sabuni 

Partiledare Liberalerna