Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppna Systembolaget på midsommarafton

Släpp spriten fri. Sverige borde vara mer som resten av världen därför avreglera alkoholmarknaden, skriver Benjamin Dousa.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
Foto: MUF

Vuxna människor ska behandlas som just vuxna. Det borde inte vara upp till staten att bestämma när medborgare kan köpa öl, snaps eller ett lådvin, skriver Muf:s ordförande Benjamin Dousa. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag är det midsommarafton, en högtid som många förknippar med dans runt midsommarstången och firande med nära vänner men tyvärr också långa köer inför högtiden utanför Systembolaget och stress över att hinna med. Sverige borde vara mer som resten av världen och därför avreglera alkoholmarknaden. 

I Sverige är Systembolaget stängt under midsommarafton och midsommardagen vilket betyder att konsumenter behöver planera inköpet av alkohol inför midsommar. Man kan inte som i många andra länder köpa alkohol i livsmedelsbutiker och under högtider, utan tvingas anpassa sig till de regleringar staten har satt upp. Vuxna människor ska behandlas som vuxna och Systembolaget borde därför vara öppet även under midsommarafton och midsommardagen. Det borde inte vara upp till staten att bestämma när medborgare kan köpa öl, snaps eller ett lådvin.

Sverige är unikt restriktivt

I alla EU-länder kan man köpa alkohol i livsmedelsbutiker, förutom i Sverige. Sverige är också det enda landet inom unionen som inte tillåter gårdsförsäljning. Sverige är unikt i världen för att vi har en så restriktiv alkoholpolitik. Trots det har vi inte en lägre alkoholkonsumtion än vad många andra länder har. 

Vår restriktiva alkoholpolitik verkar inte bidra till lägre alkoholkonsumtion, ändå envisas regeringen med att ha kvar den.

Finland har tidigare, precis som Sverige, inte tillåtit att alkohol säljs i livsmedelsbutiker men har nyligen börjat tillåta att drycker med högre alkoholhalt säljs där. I Finland och andra länder som har börjat avveckla monopolet ser man inga tydliga tecken på att alkoholkonsumtionen har ökat trots att tillgängligheten har blivit större. I Sverige har antalet alkoholskador inte ökat när vi har ökat friheten för människor att köpa alkohol. 

Viktiga frihetsreformer

Sverige borde gå i samma fotspår som andra EU-länder och tillåta gårdsförsäljning och att öl, vin och cider får säljas i livsmedelsbutiker. Att tillåta att gårdsförsäljning och försäljning av alkoholhaltiga drycker på exempelvis Ica och Coop är viktiga frihetsreformer som skulle underlätta vardagen för många.

Det huvudsakliga argumentet mot att luckra upp och tillåta mer är att det skulle leda till ökat missbruk och alkoholkonsumtion. Enligt rapporten ”Synd och skatt – en ESO-rapport om politiken inom områdena alkohol, tobak och spel” från statens eget analysorgan, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO), är detta inte fallet. Erfarenheter från avregleringar i USA och Kanada har inte inneburit fler problem. Dessutom skriver författaren till rapporten att Systembolagets egna propagandasiffror om att konsumtionen skulle öka med 40 procent vid en avreglering saknar stöd i forskningen.

Kontrollen fyller inte sitt syfte

Sverige har länge haft EU:s mest restriktiva alkoholpolitik men är inte det land i EU där det konsumeras minst alkohol. Vår restriktiva alkoholpolitik verkar inte bidra till lägre alkoholkonsumtion, ändå envisas regeringen med att ha kvar den. 

Det är hög tid att börja se vuxna människor som just vuxna och ta bort onödiga regleringar på alkoholmarknaden. Det borde vara möjligt att under midsommarafton kunna köpa alkohol på Systembolaget, i den lokala livsmedelsbutiken eller från granngården på landet.


Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Systembolagets plan – sänkta priser på starköl:

0