Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öppna ögonen för det iranska hotet mot Sverige

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.
Foto: TT
Nima Rostami är advokat och iranier.

Det svenska samhället är mycket sårbart för det iranska revolutionsgardet och shiamiliserna. 

Medlemmar ur dessa grupper finns i Sverige och har i strid med utlänningslagen beviljats asyl, skriver advokaten och iraniern Nima Rostami. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. USA:s militär eliminerade i går morse Qassem Soleimani, en av världens mest ökända och jagade terrorister. Trumpadministrationen har sedan några månader lagt det iranska revolutionsgardet (IRGC) på sin terrorlista. IRGC är även en stenrik ekonomisk aktör i Iran och kontrollerar den iranska ekonomin, de kontrollerar i princip samtliga maktstrukturer i landet och har utvecklat de iranska interkontinentala långdistansmissilerna. Även Irans kärnenergiprogram är under deras kontroll. 

Elitstyrkan Quds

IRGC har även en resursstark och expansiv utlandsavdelning, elitstyrkan Quds, som fram till USA:s attack i går leddes av general Qassem Soleimani. Den iranska regimen har genom IRGC och Quds-styrkan i drygt tre decennier finansierat och organiserat motsvarande paramilitära organisationer bland de flesta shiamuslimska befolkningar i Mellanöstern. 

De mest militanta organisationerna sprider sitt hat och paralyserar Mellanöstern:

Den välorganiserade och inflytelserika libanesiska shiamuslimska gruppen Hizbollah.

Den irakiska shiamilisen Hashd Al Sahabi som motarbetar den demokratiska utvecklingen i landet.

Den afghanska shiamilisen, Fatemiyoun-divisionen, som på Qassem Soleimanis order varit verksam i Syrien och understött diktatorn Al Assad.

Finns även i Sverige – bakgrundskontroll görs inte

Medlemmar ur dessa grupper finns även i Sverige och har i strid med utlänningslagen beviljats asyl eller andra former av uppehållstillstånd. Migrationsverket genomför i princip ingen bakgrundskontroll av utlänningar som söker sig till Sverige och vårt samhälle är därför oerhört sårbart. 

Ledaren för Quds-styrkan, Qassem Soleimani, dödades i en amerikansk drönarattack.
Foto: TT

Dessa grupper är knutna till Iranstödda Imam Ali-moskén i Järfälla. Moskéns imam uppges enligt iranska myndigheter vara utsänd av ayatolla Ali Khamenei. Centret kontrolleras och lyder således under den iranska staten. Irans ambassad i Sverige medverkar med logistik till denna moské och Quds-styrkan är högst inblandad i finansiering av shiaanhängare – individer och grupper – i Sverige. 

De militära och paramilitära shiamuslimska grupper som får sin näring av IRGC och Quds tillhör de mest brutala organisationerna i världen. I Guds namn förtrycker de befolkningar och begår brott mot mänskligheten. På repertoaren finns också internationell droghandel och hätsk retorik mot USA och Israel. 

Svenska regeringar har vetat

Dessa aktiviteter är välkända och dokumenterade. Samtliga svenska regeringar har varit medvetna om Quds-styrkans brott mot mänskligheten. Trots detta har man en fortsatt god relation med Iran och har förhållit sig passivt gentemot IRGC. 

Avsikten är att med diplomati säkra goda relationer med Iran som kan gynna svensk export. Men priset kan komma att bli mycket högt.

Då den iranska diasporan inte är regimvänlig har Irans regim via Quds och säkerhetstjänsten samordnat riktade strategier för att rekrytera shiamuslimska migranter världen över, däribland i Sverige. Syftet är att sprida shiaislam genom olika påtryckningar och så småningom utgöra en allt starkare maktfaktor. Iranska ambassader, världen över, lägger ner omfattande resurser på spionage, så också i Sverige. Den 20 december dömdes en irakisk-svensk man av Stockholms tingsrätt för spionage mot exiliranier

Sveriges undfallenhet gör oss sårbara

Det finns all anledning att känna försiktig optimism över Qassem Soleimanis död då han och Quds-styrkan utgjorde ett reellt hot mot världsfreden. 

Vår demokrati och det svenska samhället är mycket sårbara för IRGC och shiamiliserna. Sveriges regeringar har under decennier agerat med undfallenhet i relationen till Iran och IRGC. Avsikten är att med diplomati säkra goda relationer som kan gynna svensk export. 

Men priset kan komma att bli mycket högt. Man riskerar inte bara att framstå som mindre trovärdig som feministisk regering, man riskerar också att Irans shiamuslimska regim lyckas med sina ambitioner att utgöra en maktfaktor över tid.


Av Nima Rostami

Advokat och Irankännare

Donald Trump: ”Vi dödade inte Soleimani för att starta ett krig”