Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oniomanin breder ut sig – är du i farozonen?

Efter shoppingen uppstår en tillfällig känsla av lättnad, som oftast snabbt förbyts av skuldkänslor, skriver Patrik Wincent.
Foto: SHUTTERSTOCK
Patrik Wincent är terapeut och programledare för "Lyxfällan".
Foto: JOHAN FJELLSTRÖM

Gruppen skildras ofta i skämtsamma ordalag, som lite löjliga, materialistiska och egotrippade.

Många tror att det bara är att ta sig själv i kragen och sluta shoppa. Tyvärr är det inte så enkelt, skriver "Lyxfällans" Patrik Wincent.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SHOPPINGBEROENDE. Visste ni om att det finns studier som påstår att kvinnor tänker lika mycket på shopping som män tänker på sex? Kvinnor tänker på vad de ska shoppa en gång per minut, medan män tänker på sex var 52:a sekund.

Vi vet i dag att shoppingmissbruk drivs av starka känslor. Oftast börjar det med en upphetsning redan vid tanken på att shoppa. Därpå följer ett starkt behov av att gå vidare och fullfölja ett köp. Sedan uppstår en tillfällig känsla av lättnad, som oftast snabbt förbyts av skuldkänslor.

Redan 1915 beskrev den tyske psykiatrikern Emil Kraepelin tvångsmässigt köpande. Han kallade det oniomani, från grekiskans onjos ("till salu") och mani ("vansinne"). 1924 definierade hans schweiziske kollega Eugene Bleuler beteendet som en form av en reaktiv impulsstörning. De följande åren avtog intresset. Men i dag anses åter oniomani vara ett stort problem, även om många är överens om att tillståndet är svårt att diagnostisera. Fenomenet har sedan kallats för olika saker, som till exempel tvångsmässigt köpbeteende, shoppingmissbruk, shoppingberoende, okontrollerat köpbeteende, överdrivet köpbeteende, shopoholism, etc.


LÄS MER av Patrik Wincent: Ditt barn kan lida av spelstörning


Förlöjligandet förvärrar problematiken

I medierna skildras shoppingmissbrukare ofta i skämtsamma ordalag, som lite löjliga, materialistiska och egotrippade shopaholics. Sådana skriverier kan ibland förvärra problematiken just för att man inte tar den på samma allvar som alkoholism och drogmissbruk. Många tror att det bara är att ta sig själv i kragen och besluta sig för att inte shoppa mera. Men tyvärr är det inte så enkelt.

Med näthandeln är det lättare att förbli anonym och inte riskera att bli dömd av familj, släkt och vänner. Köpen kan genomföras i smyg och beteendet döljas.

Jag hade en gång en klient som önskade att hon i stället hade varit alkoholist, eftersom människor då skulle ha tagit problemet på allvar och direkt vetat vad man skulle göra. "Här blir allt så suddigt, och man blir behandlad som en svag människa som har sig själv att skylla."

Vi ser ju i dag en ständig ökning av handeln på sajter som Amazon, eBay, Wish och Etsy. Många shoppingmissbrukare föredrar att handla på nätet just för att det är lättare att förbli anonyma där och inte på samma sätt riskera att bli dömda av familj, släkt och vänner. Köpen kan genomföras i smyg och det blir lättare att dölja beteendet. Våra hjärnor bombarderas ständigt med pop-ups, försäljningskampanjer, erbjudanden, rabattkoder och flashiga bilder som leder till ett ökat sug, vilket ökar sannolikheten för att man kommer att ge efter för frestelsen.

Kinesisk e-handel frestar köpberoende svenskar

Med kinesiska sidor som Alibaba, Wish och Aliexpress kan man göra ännu större kap med priser som är mycket lägre än på svenska nätshoppar. Utbudet är dessutom mycket större och med samma villkor vad gäller returrätt, säker betalning och kundservice dygnet runt. Shoppandet är en global marknad och när man tidigare köpte skor för ett par hundra kronor kan man nu få likadana för under femtiolappen. De flesta varor tillverkas i Kina och man slipper numera alla mellanhänder.

Vi har blivit ett extremt konsumtionssamhälle. Frågan är om vi verkligen vill ha det så?

Detta i sig riskerar att leda till ännu mer shoppande. Kickarna blir flera, och eftersom leveranstiderna är längre än om man beställer från en svensk sida kan den otålige missbrukaren också av detta skäl triggas att handla oftare.

Black friday är galenskap

När det är billigare känns det dessutom inte som om köpen tynger kontot lika mycket, men eftersom man shoppar mera blir det i slutänden samma sak. Det är bara att titta på galenskapen när det är Black Friday, dagen då alla sajter har extra stora reor. Vi har blivit ett extremt konsumtionssamhälle. Frågan är om vi verkligen vill ha det så?


Av Patrik Wincent

Terapeut

Programledare för "Lyxfällan"