Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Foto: Maria Hansson
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.  Foto: Maria Hansson

Omöjligt att vara
höger och feminist

Publicerad

Högerpolitiker borde inte få kalla sig feminister - anledningen är det lilla ordet jämlikhet, skriver Uje Brandelius.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag håller jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ett seminarium i riksdagen på temat att kvinnor fortfarande tjänar sämre än män. Tyvärr lär det inte bli någon ändring på det så länge alliansen styr. Att vara jämställdhetsminister i en högerregering är nämligen ett omöjligt uppdrag.

"Varför måste alla feminister vara vänster?" frågade mig en bekant en gång. För mig är svaret självklart: för att det inte går att vara höger och feminist. Det har till och med Sabuni insett och kallar sig klädsamt nog inte för feminist.

Anledningen till att det inte går att vara höger och feminist hittar man bland annat i det lilla ordet jämlikhet. Jämlikhet är ett av få ord som högerregeringen inte försökt sno åt sig. På goda grunder,

Uje Brandelius är sångare i bandet Doktor Kosmos och organisationschef för Vänsterpartiet.Foto: Åse Bengtsson Helin
eftersom jämlikhet faktiskt inte är ett mål för högern som tvärtom hävdar att ekonomisk jämlikhet hämmar tillväxten, får oss att vilja jobba mindre och bla bla. För feminismen däremot är ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män själva grundbulten.

Det som gör det omöjligt att vara höger och feminist är alltså att man måste välja mellan ekonomisk högerpolitik och feminism. Det ena motverkar nämligen det andra. Finansminister Anders Borg deklarerade i en famös debattartikel inför valet 2006 att han var feminist. Sex år senare har vi facit. Klyftan i netto­inkomst mellan kvinnor och män har ökat med nästan 40 procent (!) sedan högerregeringen tillträdde. Så funkar Anders Borgs feminism.

Anledningen till de ökade inkomst­klyftorna är bland annat de senaste årens inkomstskattesänkningar. Män som är mer välavlönade har fått större skattesänkningar i kronor än kvinnor som tjänar mindre. Enligt högerlogiken att det är okej att öka orättvisorna om alla får mer i plånboken.

Och eftersom man sänkt skatten så måste man skära i det som skatten var tänkt att finansiera: välfärden. Den nuvarande högerregeringens nedskärningar i välfärden drabbar i huvudsak kvinnor: kvinnor som är beroende av välfärden och kvinnor som måste ta ett större ansvar för nära och kära när välfärden slutar funka. Nedskärningar i välfärden är klockren antifeminism. Fattigdomen ökar mest bland kvinnor hösten 2012.

Dessutom är det flest kvinnor som jobbar inom välfärden. Regeringens fullständigt misslyckade jobbpolitik vars enda idé är att sänka skatter i stället för att investera i jobb inom exempelvis vård och omsorg drabbar kvinnor hårdast. Tiotusentals kvinnor runt om i landet tvingas varje dag sitta med ett krampaktigt grepp om mobilen för att inte missa chefens sms om möjliga timvik.

Högerns ekonomiska politik leder alltså till minskad jämställdhet mellan könen. Det gör också högerns familjepolitik. Individualiserad föräldraförsäkring som skulle stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden är man emot. Vårdnadsbidrag som försvagar kvinnors ställning på arbetsmarknaden är man för.

I brist på politiska förslag som faktiskt förbättrar situationen för kvinnor så får regeringen gräva djupt i den borgerliga leksakslådan för att hitta nåt som man kan kalla för jämställdhetsreformer. Privatiseringen av välfärden saluför man till exempel som en kvinnosatsning. Ett fullkomligt obegripligt resonemang eftersom de "nya kvinnliga företagarna" lyser med sin frånvaro i de slipstäta styrelserna i de riskkapitalbolag som dominerar vård, skola och omsorg.

Andra låtsasfeministiska frågor som högern driver är rätten för kvinnor i karriären att anställa hemhjälp med hjälp av RUT-avdrag och då och då pratar man också om kvotering till bolagsstyrelser som en möjlighet. Bland högerfeminister är det nämligen viktigare att enstaka "starka kvinnor" tillåts vara "förebilder" än att det stora flertalet ensamstående morsor har råd att köpa vinterskor till ungarna.

En annan vanlig skenmanöver hos högern är att göra Barbie och prinsessklänningar till ett huvudnummer i den feministiska debatten för att slippa prata om det politiskt brännbara och det verkligt avgörande för makten över ditt liv: pengarna, lönen, inkomsten.

Allt ovanstående gör det omöjligt för mig att använda begreppet högerfeminism. Att regeringen överhuvudtaget påstår sig ha en "jämställdhetspolitik" kan vara ett av de mer bisarra ordvrängar­tricken från alliansens PR-avdelning, enligt nån sorts Orwellsk "krig är fred"-logik.

Men den främsta anledningen till att det faktiskt inte är möjligt att vara både höger och feminist är att högern inte gillar politik. Att "klåfingriga politiker" ska hålla sig borta från både det ena och det andra är ett av a lliansens oftast upprepade mantran.

Men sanningen är att det behövs klåfingriga politiker för att komma till rätta med de förbannade löneskillnaderna, de skriande orättvisorna på jobbet och i hemmet och den avgrundsdjupa klyftan mellan mäns och kvinnors möjligheter att leva sina drömmar. Vi har redan prövat familjens valfrihet, marknadens mekanismer och arbets­givarnas välvilja. Inget av det funkade. Det är dags att pröva politik.

 

Uje Brandelius

Uje Brandelius är sångare i bandet Doktor Kosmos och organisationschef för Vänsterpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag