Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omhänderta samtliga barn till IS-medlemmar

Personer som gått med i en mördarsekt är direkt olämpliga som föräldrar. Samhället har ett särskilt ansvar att skydda IS-barnen, menar Luf.Foto: AP
Joar Forssell är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.Foto: LUF

En förälder som anslutit sig till en mördarsekt som begraver barn i massgravar och säljer unga som sexslavar saknar helt förmåga till omsorg. 

Det är en skam att de som deltagit i människoslakt tillåts gå ostraffade i Sverige och behålla vårdnaden om sina barn, skriver Luf:s Joar Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ISLAMISKA STATEN. Den brutala mördarsekten Daesh, också känd som IS, har fallit i Syrien. De svenska terrorister som rest dit för att delta eller på något vis stödja det kallblodiga mördandet får inte behandlas med silkesvantar. Ett anständigt samhälle måste skydda sig mot dessa mördare, rädda deras barn och se till att var och en får det straff de förtjänar.

Just nu bor över 100 personer här i Sverige som deltagit i Daesh’s människoslakt. Det är en skam att de tillåts gå ostraffade för sina brott. Många har fortfarande vårdnaden över sina barn, deras offer tvingas möta dem i mataffären och de kan agera förebilder för potentiella nya terrorister. Det är orimligt att vi inte har ett system på plats för att bemöta situationen. Det behövs åtgärder här och nu men också ny lagstiftning för att hantera liknande situationer i framtiden. 

Krigstribunal

Upprätta en internationell, eller europeisk, tribunal i Haag för att utreda och åtala samtliga återvändare för deras krigs- och terrorbrott samt brott mot mänskligheten. Det regelrätta folkmord som Daesh ägnat sig åt är så omfattande att en krigstribunal är nödvändig för att hantera lagföringen av dessa terrorister på ett bra sätt. En kollektiv, internationell lösning skulle även kunna frigöra de resurser som är nödvändiga för att utreda IS-medlemmars brott och krigsförbrytelser i Syrien och Irak, brottsplatser som svenska myndigheter inte kan kontrollera i dag. 

Kriminalisera medhjälp till terrororganisationer. Det är inte enbart den som utför själva terrorakten eller mördandet som bär ett ansvar för brotten. Även stöd eller medhjälp som möjliggjort och underlättat brotten måste vara straffbart. När det gäller Daesh så bör en sådan lagstiftning även gälla retroaktivt. I Norge och Danmark, som har betydligt strängare terrorlagstiftning, har flertalet återvändare dömts för brott.

Just nu bor över 100 personer här i Sverige som deltagit i Daesh’s människoslakt. Många har fortfarande vårdnaden över sina barn.

Nationell exitstrategi

Upprätta en nationell exitstrategi för jihadister/salafister samt en nationell strategi med riktlinjer för hur kommuner och socialtjänst bör arbeta med återvändare som inte åtalats och dömts för brott. I dag arbetar våra kommuner med olika metoder och utifrån vitt skilda kunskapsnivåer om situationen. Socialtjänst tillsammans med polis ska alltid utreda behov och insatser.

Återinförd och utökad nationell finansiering av stöd- och oroslinjer för radikalisering och våldsbejakande extremism. Dessa måste även arbeta aktivt med att marknadsföra på andra språk än svenska för att nå ut till sårbara grupper. Att Rädda Barnen tvingats lägga ner sin stödtelefon på grund av strypt finansiering visar att regeringen grovt underskattar problemets allvar. Samhället måste finnas där för anhöriga som oroar sig för och misstänker att familjemedlemmar radikaliseras.  

Ta barnen ifrån dem

Omhänderta samtliga barn. Socialtjänsten i Stockholm har som exempel fått in 38 orosanmälningar om att barn till IS-återvändare kan fara illa. En förälder som anslutit sig till en mördarsekt som begraver barn i massgravar och säljer unga som sexslavar saknar helt omsorgsförmåga. Som samhälle har vi ett särskilt ansvar att skydda barn från att växa upp med Daesh-föräldrar. 

Vi i Sverige måste ta vårt ansvar för att lagföra och bestraffa de individer som deltagit i terrorsektens massmördande. Vi måste också ta ansvar för de barn som nu befinner sig i Sverige samt lagstifta så att vi kan agera med större kraft för att hindra att något liknande inträffar igen. Det är vår plikt gentemot alla de som fallit offer för Daesh’s brutalitet. 

 

Av Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet