DEBATT. Polisens jakt på papperslösa i bland annat tunnelbanan måste avbrytas. Foto: Mikael Sjöberg
DEBATT. Polisens jakt på papperslösa i bland annat tunnelbanan måste avbrytas. Foto: Mikael Sjöberg

Omänsklig hetsjakt på flyktingar

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mitt facebookflöde fylls med uppdateringar om att polisen jagar papperslösa vid någon tunnelbanestation. Sedan några veckor tillbaka har polisen börjat arbeta med det så kallade Reva-projektet också i Stockholm.

Reva står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete och har tidigare använts av Malmöpolisen. I jakten på papperslösa har polisen i Skåne avbrutit bröllop och gripit ungdomar på väg hem från fotbollsträningen. Syftet är uppenbart, fler ska skickas ut från Sverige. Och det ger resultat, i Skåneregionen ökade tvångsavvisningarna med 25 procent. Med Reva görs en redan omänsklig flyktingpolitik ännu värre.

Under de senaste åren har antalet så kallade inre gränskontroller ökat kraftigt. I Stockholm genomförde polisen förra året nio gånger fler kontroller jämfört med 2007. För att polisen ska få genomföra en kontroll krävs det en anledning till att misstänka att personen inte har rätt att vara i Sverige.

Vid varje kontroll finns det en uppenbar risk för etnisk diskriminering, där de som väljs ut blir dem som har ett utländskt utseende. Polisens förfaringssätt går därför att jämföra med rasprofilering och är helt oacceptabelt. Det måste bli ett slut på att polisen använder biljettkontroller i tunnelbanan som ett svepskäl för att genomföra inre gränskontroller.

Få saker visar så tydligt den omänskliga flyktingpolitiken som polisens jakt på papperslösa i tunnelbanan. Reva-projektet måste avbrytas.

 

Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag