Omänsklig hetsjakt på flyktingar

DEBATT. Polisens jakt på papperslösa i bland annat tunnelbanan måste avbrytas.
Foto: Mikael Sjöberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mitt facebookflöde fylls med uppdateringar om att polisen jagar papperslösa vid någon tunnelbanestation. Sedan några veckor tillbaka har polisen börjat arbeta med det så kallade Reva-projektet också i Stockholm.

Reva står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete och har tidigare använts av Malmöpolisen. I jakten på papperslösa har polisen i Skåne avbrutit bröllop och gripit ungdomar på väg hem från fotbollsträningen. Syftet är uppenbart, fler ska skickas ut från Sverige. Och det ger resultat, i Skåneregionen ökade tvångsavvisningarna med 25 procent. Med Reva görs en redan omänsklig flyktingpolitik ännu värre.

Under de senaste åren har antalet så kallade inre gränskontroller ökat kraftigt. I Stockholm genomförde polisen förra året nio gånger fler kontroller jämfört med 2007. För att polisen ska få genomföra en kontroll krävs det en anledning till att misstänka att personen inte har rätt att vara i Sverige.

Vid varje kontroll finns det en uppenbar risk för etnisk diskriminering, där de som väljs ut blir dem som har ett utländskt utseende. Polisens förfaringssätt går därför att jämföra med rasprofilering och är helt oacceptabelt. Det måste bli ett slut på att polisen använder biljettkontroller i tunnelbanan som ett svepskäl för att genomföra inre gränskontroller.

Få saker visar så tydligt den omänskliga flyktingpolitiken som polisens jakt på papperslösa i tunnelbanan. Reva-projektet måste avbrytas.


Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster