Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Om män vågar vara män får vi ett bättre samhälle

Kriminaltekniker undersöker platsen för en våldtäkt i centrala Malmö i november.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ett tiotal våldtäktare går ihop. Ingen av dem är män. De är kräk, skriver Jan Emanuel Johansson.
Foto: OLLE SPORRONG

Varken genusteorier eller jämställdhetsmyndigheter kommer att stoppa våldtäkterna och övergreppen mot kvinnor.

Det behövs inte mindre av manligt beteende i samhället, det behövs mer, skriver Jan Emanuel Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MANSROLLEN. Nu har den internationella mansdagen precis passerat. Debatten har gått hög sedan #metoo om hur en man ska vara. Många har kommit fram till att mansrollen behöver förändras, att vi behöver mer av queerteori, genusforskning och jämställdhetsmyndighetsfögderi. Jag tror tvärtom. Att om män faktiskt vågade vara män så skulle vi få ett bättre samhälle. 

Jag läser om den brutala våldtäkten i Björns trädgård på Södermalm föregående helg. Tre individer av hankön tvingade enligt uppgift ner en kvinna på marken och våldtog henne i runt trettio minuter. Detta skedde fem minuters promenad från min övernattningslägenhet på Mosebacke torg. Dessa individer, våldtäktarna, är i mina ögon inte män. Det är individer som smutsar ner begreppet man. Jag önskar så oerhört att jag hade tagit en promenad den kvällen. Att jag hade fått höra kvinnan ropa på hjälp. Då hade jag getts möjlighet att agera som en man. Att ingripa och förhindra. Att hjälpa till. Att faktiskt riskera något för att hjälpa en kvinna i nöd. Tyvärr var jag inte där. Ingen annan man heller. 

Jag läser om ännu en våldtäkt

Jag läser nu om en annan överfallsvåldtäkt. Den här gången i Norrtälje. Den här gången var det inte en kvinna som våldtogs. Det var en flicka. Tjugo minuters gångväg från mitt hem. Jag önskar så otroligt att jag hade gått den vägen den kvällen. Då hade jag gjort, likt vad alla män hade gjort, det vill säga allt vad som står i min makt, allt vad min fysik förmår, för att hindra våldtäkten och oskadliggöra våldtäktaren. 

Jag önskar så oerhört att jag hade tagit en promenad den kvällen. Att jag hade fått höra kvinnan ropa på hjälp. Då hade jag getts möjlighet att agera som en man. Att ingripa och förhindra. Att hjälpa till.

Vi läser om flickor som blir utsatta för sexuella övergrepp, så grova att de definieras som våldtäkt, på konserter, där ett tiotal våldtäktare går ihop. Ingen av dem är män. De är kräk. Någon runtom måste ha märkt något, men valt att inte ingripa. De var inte heller män. 


LÄS MER av Jan Emanuel: Alla dessa flyktingmän – hur tänker vår feministiska regering?


En del debattörer trycker på att ”sexuellt våld är en del av manskulturen”. Skulle sexuellt våld vara manligt? Är det manligt att tafsa, skrämma och förtrycka kvinnor?  Så här är det: Män våldtar inte. Män förhindrar våldtäkter. Att vara man enligt mig är att stå upp inte bara för sig själv utan också för andra. 

Riskkapitalisten Jan Emanuel Johansson satt i riksdagen för S åren 2002–2006 och 2009-2010. Han kallar sig numera frihetlig socialdemokrat.
Foto: OLLE SPORRONG

Det här kännetecknar en riktig man

Att vara man är att våga agera mot vad som är fel även om det är obehagligt eller till och med farligt. 

En man har heder. 

En man är lojal. 

En man tar hand om sin familj. 

En man super inte upp familjens pengar. 

En man är inte full och beter sig inför sina barn. 

En man är inte egoist. 

En man är utifrån sina förutsättningar ett föredöme. 

En man har förmågan att bita ihop och göra sin plikt innan han kräver sin rätt. 


LÄS MER: Därför fryser sexoffren till is under övergreppen


En man bär den tyngsta stenen, han pratar inte om hur den ska bäras. 

En man gömmer sig inte bakom en dataskärm och hatar anonymt på nätet. 

En man dömer inte andra efter hur de väljer att leva sina liv, med vem de vill leva sitt liv, hur de klär sig eller hur de röstar. 

En man behöver inte en stat som tvingar honom ta föräldradagar, för han vill vara med sina barn. Hur dagarna delas löser han själv med sin kära. 

En man står upp för sin rätt att vara en man med det ansvar som det faktiskt innebär. 

Genusteori är inte lösningen

Detta kommer inte ske genom genusteori eller en myndighet till. Min övertygelse är att om män faktiskt vågade vara män så skulle vi ha ett bättre samhälle. 

Kortfattat: Det behövs inte mindre av manligt beteende, det behövs mer. 


Av Jan Emanuel Johansson

Frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist