Om det var så enkelt att bli kvitt problem

Över hela EU använder rasistiska partier valrörelsen till att hetsa mot  alla de inte gillar: muslimer, judar, flyktingar, homosexuella, romer.  Är någon bara tillräckligt utsatt för att inte kunna försvara sig så kan  man räkna med att där finns ett brunt parti som svingar vilt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Men Jimmie Åkesson intygar att SD:s kampanj mot dem som tvingas tigga inte ska blandas ihop med gammal rasism. SD vill förbjuda tiggare för att man tycker synd om tiggare. Ingen ska behöva tigga, så om vi bara förbjuder tiggeri blir allt bra, menar man.

Här är en lista på sådant jag skulle vilja förbjuda:

1. Krig

2. Fattigdom

3. Rasism

Tänk vad skönt om det var så enkelt att bli kvitt svåra problem.

Men nu är det inte det. Människor tigger inte för att det är tillåtet, utan för att de måste. Fattigdomen och rasismen i Europa stänger ute från arbete och försörjning. Det är detta gröna i hela EU kämpar emot, medan SD:s samarbetspartier hetsar allt hårdare mot romer.

Åkesson menar att hans förslag om förbud är rätt, eftersom han fått medhåll från den rumänska regeringen. SD kan verkligen välja sina vänner. Häromveckan kallade man le Pen för fräsch och modern. Nu är rumänska regeringen expert på hur man bemöter romer. SD brukar inte gilla import, men den rumänska diskrimineringen ska vi alltså göra till svensk.

Sverige ska inte vara ett land där politiker vinner poäng på att sparka neråt. Vi kan ha tuffa debatter mot varandra. Men det är fegt att slå mot de som inte kan försvara sig. Jimmie Åkesson, var modigare än så. Ta ner affischerna som slår mot romerna. Slå på mig istället.


Gustav Fridolin

Språkrör för Miljöpartiet