Opec:s president Chakib Khelil har föreslagit 75 dollar per fat som ett rimligt pris inom de närmaste åren. Foto: AFP
Opec:s president Chakib Khelil har föreslagit 75 dollar per fat som ett rimligt pris inom de närmaste åren. Foto: AFP

Oljeprisrean kan ge världens baksmälla

Publicerad
Uppdaterad
Raset på oljepriset kan leda till en kalldusch för världsekonomin, varnar Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.
"Ett lågt oljepris äventyrar deinvesteringar som krävs för att kompensera oljefält som har nått sin peak."
"Bristen på kapacitet kan pressa upp oljepriset när efterfrågan tar fart igen - räkna med en rejäl prisrekyl i slutet av 2010."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I lördags valde oljekartellen Opec att skjuta upp beslutet om produktionssänkningar till mötet i Algeriet 17 december. Under oktober noterades det största raset under en och samma månad sedan handeln med olja började i New York 1983. Brent-råoljan gick ner med 36 procent i oktober, och har backat med mer än 60 procent sedan rekordnoteringen i juli.
Kartellens övergripande mål nu är att sätta ett minimipris. Opec:s president Chakib Khelil har föreslagit 75 dollar per fat som ett rimligt pris inom de närmaste åren:
"Om världen behöver olja från alla källor - inklusive olja från oljesanden i Kanada och djupvattenprojekt i mexikanska golfen - måste vi slå vakt om priset."

Opec fruktar att oljepriset
fortsätter att sjunka när de ekonomiska problemen i USA, EU och Japan sprider sig. En minskad tillväxt i OECD-länderna smittar av sig på tillväxtekonomierna där efterfrågan på energi har varit relativt hög. Det kan göra att efterfrågan på olja sjunker ytterligare. En svagare efterfrågan motverkar Opec:s åtstramningar av oljeproduktionen och bäddar för prisfall. Flera Opec-medlemmar förklarade i går att det nu behövs en kraftig produktionsminskning för att stabilisera priset.
Kuwait och Förenade Arabemiraten kräver att alla Opec-länder uppfyller överenskommelsen om minskad produktion innan de tar ställning till nya nedskärningar. Omkring 60 procent av nedskärningarna har gjorts. Hittills har Saudiarabien kommit längst. Men det ser ut att vara si och så i Iran.
Hur många Opec-länder som verkligen kommer att strama åt är osäkert och beror på hur måna de är om att få balans i sina budgetar. Venezuela har sänkt sina exportpriser till "vänligt sinnade" länder som Kuba. I likhet med många andra oljeländer har Venezuela subventionerade bensin- och dieselpriser på hemmamarknaden, och behöver därför sälja sin olja för nästan 90 dollar per fat för att statens inkomster och utgifter ska gå ihop. Det är långt över det rådande Brent-priset på 49 dollar per fat. Man kan jämföra med Algeriet och Qatar vars budgetar skulle klara ett oljepris på 20 till 30 dollar per fat. Till och med Saudiarabien, som står för 30 procent av Opec:s samlade produktion, behöver ett pris på över 45 dollar per fat för att budgeten ska gå ihop. Om oljepriset fortsätter att sjunka kan det bli ännu svårare för Opec att få medlemsländerna att skära ner sin produktion.

Höstens oväntade prisras
på olja tyder på att de gyllene tiderna är över denna gång. Det kommer att ta tid att återupprätta förtroendet och stabilisera finansmarknaderna. Inte heller känner vi till alla följder av kreditkrisen ännu.
De höga oljepriserna som vi såg i våras och i somras var väldigt betungande för tillväxten i världsekonomin och fick inflationen att stiga, också i Sverige.
Om Opec lyckas att minska produktionen och öka oljepriserna till målet, 70 till 90 dollar per fat, innebär det en extra börda mot den svaga världsekonomien. Därmed kan lågkonjunkturen dra ut på tiden ännu mer.

Om världsekonomin går in
i en djup och långvarig svacka och efterfrågan på olja kollapsar kommer sannolikt det låga oljepriset att hålla i sig. Men även om oljepriset parkerar sig på en låg nivå kan det få allvarliga följder på oljepriset längre fram. Ett lågt oljepris äventyrar deinvesteringar som krävs för att kompensera oljefält som har nått sin peak. Oron i världsekonomin gör det dessutom svårt att hitta finansiering för att öka kapaciteten. I värsta fall kan bristen på kapacitet pressa upp priset när efterfrågan tar fart igen - räkna med en rejäl prisrekyl i slutet av 2010.

Även ett annat scenario
talar för att oljepriset kommer att rusa. Om utbudet från länder utanför Opec stramas åt ännu mer och Opec fortsätter att skära i produktionen samtidigt som tillväxtländernas höga energikonsumtion fortsätter - då kan oljepriset slå nya rekord 2010. Det kan bli riktigt tufft för världsekonomin.
Bara en sak är egentligen säker. Priset på olja kommer att spela en avgörande roll för hur världsekonomin klarar av att återhämta sig.
Thina Saltvedt är oljeanalytiker på Nordea. Hon älskar att dansa jazzbalett.


Thina Saltvedt

Thina Saltvedt är oljeanalytiker på Nordea. Hon älskar att dansa jazzbalett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag