Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oljefynden riskerar nya oroligheter

Slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Klimatet känner inte av nationsgränser. Så långt har Katarina Tracz rätt i att det är lika problematiskt med irakiska oljefyndigheter som med israeliska. Just därför måste man arbeta mer med internationella och regionala avtal för att sätta pris på oljan.

Men genom att låtsas att hela frågan handlar om makt- och säkerhetspolitik lägger Tracz orden i munnen på mig. Det finns inget som säger att just Israel av alla länder borde bevara sina fossila resurser, och det är just därför det krävs politik för att skapa samma höga pris på utsläpp i många länder.

Det var också detta jag lyfte i min artikel.

Detta är självklart en fråga som också får konsekvenser för makt och säkerhet i regionen, men inte utifrån det perspektiv som Tracz framhåller. Snarare tvärtom. Tracz vill få det till att de nya oljefyndigheterna kanske till och med är något positivt för de regionala maktförhållandena, medan det mesta i själva verket talar för motsatsen.

Statsvetaren och Israelexperten Anders Perssons första reaktion på nyheten är att de nya olje- och gasfyndigheterna kan bli början på nya konflikter i området. Speciellt i Israels relationer till Libanon och till Palestina. Även relationerna till Ryssland kan försvåras, fram för allt med tanke på den uppkomna konkurrenssituationen.

Sammantaget är det tydligt att de nya fyndigheterna knappast är önskvärda ut något perspektiv. De kommer leda till ökade koldioxidutsläpp och till fler oroligheter i området.


Lorentz Tovatt
språkrör Grön Ungdom

0