Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ohelig allians när L går till försvar för SD

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.
Daniel Vencu Velasquez Castro (S), riksdagsledamot.
Foto: Pressbild
Det är uppenbart att det är liberalerna som förändrats i samband med Tidöavtalet och Sverigedemokraterna som styr regeringsunderlaget, skriver debattören. På bilden Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L)
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högerextremismen och liberalismens har i Sverige skapat en ohelig allians. 

De rika gynnas medan grupper ställs mot varandra, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är häpnadsväckande hur mycket ett ”liberalt” parti går till försvar för ett högerextremt parti som Sverigedemokraterna. 

Det är uppenbart att det är liberalerna som förändrats i samband med Tidöavtalet och Sverigedemokraterna som styr regeringsunderlaget när det är mer viktigt att anmärka på homofobi i förorten än den som SD ger uttryck för. 

Låt mig vara tydlig. All homofobi, var den än uppenbarar sig ska bekämpas. Mårtensen kanske är av samma uppfattning, då råder jag henne att börja i henne regeringsunderlag. 

Falskt motsatsförhållande

I stället försöker liberalerna skifta fokus från att de givit makt till ett högerextremt parti och måla ut Socialdemokraterna som homofober. Det är absurt och desperat. Vi är stolta att stå upp för kvinnors rättigheter genom att inte låta deras kroppar bli handelsvaror samtidigt som vi står upp för hbtq+ personers rättigheter.

Det falska motsatsförhållandet som Mårtensen pekar på är väl något liberalerna lärt sig från sin högerextrema kompanjon i Tidölaget. 

Björn Söder är nästan komisk i sin replik när han försöker tvätta rent sina synder. Men faktum kvarstår att en antydan om homosexuella som djur gjordes av Söder och han har antytt att dragqueens skulle vara pedofilier. 

Ohelig allians

Det är nästintill omöjligt att inte göra Björn Söder arg, men hans ilska kan resultera i reella kränkningar mot olika grupper och minska människors handlingsutrymme i demokratin. Det är de krafterna liberalerna varit med och krattat vägen för. 

Högerextremismen och liberalismens har i Sverige skapat en ohelig allians. De rika gynnas medan grupper ställs mot varandra. En liten elit drar ifrån medan alla andra blir fattigare. 

Regeringen har ingen lösning på den ekonomiska krisen och det är vanligt folk som får betala det högsta priset. I det läget låter regeringspartierna Sverigedemokraterna fortsätta sina kulturkrig som leder bort debatten till frågor som syftar till att skapa falska motsättningar. 

Vi socialdemokrater står upp för hbtq+ personer rättigheter och arbetar varenda dag med att förbättra Sverige för vanligt folk. Liberalerna och Sverigedemokraterna gynnar eliten och har ingen politik för vanligt folk. I det läget väljer liberalerna att sanktionera Sverigedemokraternas kulturkrig som ställer grupp mot grupp i ett försök att leda bort debatten från det vi borde diskutera. 

Det är för dåligt. Sverige och det svenska folket förtjänar bättre. 


Av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

riksdagsledamot

S: ”Förlorad budget” SD: ”Det är inte sant”

Gör regeringen för lite för att motverka den ekonomiska krisen eller skulle stora stimulanser göra saken värre? Mikael Damberg (S) tycker att vårbudgeten är en förlorad chans. Oscar Sjöstedt (SD) tycker att vårbudgeten är bra.
0