LENA NITZ, ordförande för Polisförbundet. Foto: Pernille Tofte
LENA NITZ, ordförande för Polisförbundet. Foto: Pernille Tofte

Oförskämt okunnigt, Ask

Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask vill ge civilanställda rätt att leda förundersökningar och polisförhör.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Polisförbundet tycker att det är viktigt med civilanställda inom polisen och anser att deras kompetens ska tillvaratas på olika sätt. Men i artikeln beskriver Ask polisyrket som att det mest handlar om att hålla ordning på stan under lönehelger, använda våld och tvång och agera mot ordningsstörningar. Detta är en grovt förenklad, okunnig och oförskämd skildring av polisyrket. Polisyrket handlar till stor del om relationer. Det handlar till exempel om att arbeta förebyggande för att förhindra konflikter innan de bryter ut. Men även i akuta situationer där brott sker är en etiskt väl kalibrerad kompass och utbildning i att möta människor långt viktigare än våld.

 

Detta kräver utbildning, och inte bara i att ta till våld och hantera vapen. I dag kan förundersökningar som leds av Polismyndigheten endast ledas av poliser. Det finns en poäng i detta. Det är nämligen inte vattentäta skott mellan yttre tjänst och utredningsarbete. En polis som arbetat i yttre tjänst tar med sig sina kunskaper och erfarenheter från fältet och blir på det sättet en mycket bra utredare. Det hänger ihop. Egentligen handlar det om vilken polis samhället vill ha i framtiden. En poliskår som är inriktad på att hålla ordning med våldsbefogenheter högt på agendan? Eller vill vi ha en akademiskt skolad polis som med rätt förutsättningar och grund i forskning gör ett ännu bättre arbete än i dag? Mitt svar är givet, och därför är vi för att polisutbildningen blir en högskoleutbildning.

 

LENA NITZ

Ordförande för Polisförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag