Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oförskämt och oansvarigt, Heberlein

Stödmanifestation för de utvisningshotade afghanska ungdomarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Maria Ferm, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet
Ann Heberlein, lektor i etik och kandidat för M i riksdagsvalet. Foto: MIKAEL WILMARSGARD

Att kalla de barn och ungdomar som kom till Sverige 2015 för ekonomiska flyktingar är oförskämt och provocerande, skriver Maria Ferm (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Den nyblivna moderaten Ann Heberlein målar upp en onyanserad och rent av felaktig bild av hur situationen ser ut för de ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige 2015. 

Heberlein har uppenbarligen inte förstått vare sig syftet eller målet med införandet av den så kallade gymnasielagen som Miljöpartiet i regering drivit fram och som beslutades av en majoritet i riksdagen tidigare i år.

 

LÄS MER – Ann Heberlein: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter 

 

Syftet med införandet av gymnasielagen är att uppmuntra nyanlända att plugga på gymnasiet och införa en möjlighet för dem att få permanenta uppehållstillstånd. Innan lagen trädde i kraft var enda möjligheten att få permanent uppehållstillstånd att få ett jobb. 

Eftersom detta skulle riskera att göra att ungdomar i desperation efter trygghet skulle hoppa av gymnasiet och i stället ta osäkra jobb infördes i stället en möjlighet för unga med skyddsskäl och för minderåriga utan ordnat mottagande att få längre tillstånd för att kunna studera klart. 

Målet är att fler av de nyanlända unga ska kunna läsa på gymnasiet och få göra det i lugn och ro utan att oroa sig för asylprocessen eller känna sig tvingade att hoppa av skolan. 

De allra flesta som berörs av lagen är nämligen ungdomar som har skyddsskäl och tillfälliga uppehållstillstånd, men som tack vare lagen får längre uppehållstillstånd och därmed bättre förutsättningar att fokusera på sina studier. 

Förändringarna berör utöver det även de ensamkommande barn och unga som har, eller har haft, tillstånd att vistas i Sverige för att de är under 18 år och saknar så kallat ordnat mottagande i hemlandet, det vill säga nära anhöriga som kan ta emot dem. Dessa unga har i dag riskerat att utvisas vid sin 18-årsdag, men även de får nu stanna för att läsa klart sin gymnasieutbildning.

 

LÄS MER: Vad har pojkarna på Medborgarplatsen gjort för fel? 

 

Att kalla dessa ungdomar för ekonomiska flyktingar och hävda att de ges flyktingstatus för att de studerar på gymnasiet är det enda som är befängt i den här debatten. Det är både oförskämt och provocerande att minimera dessa människors utsatthet på det sättet som Heberlein gör. 

Hur beslutet kommer bli i det fall som artikelförfattaren hänvisar till återstår att se. Det är dock felaktigt att insinuera att alla barn som kommer till Sverige får stanna bara för att de läser på gymnasiet. Det krävs att personen har, eller haft, något skäl att få stanna i Sverige åtminstone under en period, för att hen ska omfattas av regelverket.

Det är många i debatten som liksom Heberlein kritiserar oss som vill ge ungdomarna en chans. Som anser att en politikers uppgift är att försvara lagarna, snarare än att bevaka konsekvenserna av dem och försöka ändra lagarna när man ser att de får orimliga följder. Det tycker jag är en problematisk och oansvarig syn på situationen och på demokrati. 

 

LÄS MER: Att hjälpa de unga flyktingarna är vår förbannade plikt 

 

När den moderata etiklektorn pratar om att ta vuxna, ansvarsfulla beslut betyder det för oss att skapa trygghet och de bästa möjliga förutsättningarna för att dessa barn och unga som rotat sig här ska få stanna i Sverige. Inte att utvisa dessa till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Miljöpartiet kommer fortsätta jobba för att de som kom som ensamkommande 2015 ska få stanna här. Vi hoppas att fler och fler partier också svarar för hur de vill lösa situationen.

 

Maria Ferm

Riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!