DEBATT. Det senaste året har det uppmärksammats ett flertal ärenden där advokater har – eller är misstänkta för att ha – främjat orätt på olika sätt. Senast den 3 februari 2021 publicerade Expressen en artikel om att två advokater med smeknamnen ”Kungen” och ”Prinsen”, via krypterad Encrochat, har kommunicerat med gängkriminella och påstås ha rentutav agerat brottsligt.
Denna position medför ett ansvar som inte ska underskattas – det kan handla om liv eller död
Om detta stämmer eller inte vet vi inte i skrivande stund. Anklagelsen är dock skadlig i sig och det finns tyvärr flera liknande beklagliga exempel.
En demokrati måste vara rättssäker. En fundamental del av en sådan rättssäker demokrati är att ingen oskyldig ska dömas för brott. En fri och självständig advokatkår utgör en viktig del av rättssamhället och är en förutsättning för att enskildas fri- och rättigheter ska kunna hävdas. Advokater har därmed en osedvanligt viktig och stark position inom rättssamhället. Denna position medför ett ansvar som inte ska underskattas – det kan handla om liv eller död.
Ska främja hederlighet
Sveriges advokater är därför bundna av något som benämns god advokatsed. I huvudbestämmelsen står det, med all önskvärd tydlighet, att en advokat inte får främja orätt.
Detta innebär bland annat att en advokat inte får medverka till brott. Inte heller får en advokat jämna vägen för annans brottsliga verksamhet eller främja en klients intressen på annat otillbörligt sätt. En advokat måste se till att han eller hon aldrig medverkar i något som strider mot svensk lag och en advokat ska handla på ett sätt som främjar hederlighet och redbarhet inom rättssamhället.
Advokatsamfundet kan agera mot en advokat som bryter mot god advokatsed. Min personliga uppfattning är att vi omgående måste justera de disciplinära påföljder som kan utdömas mot advokater, huvudsakligen genom att höja maxbeloppet för straffavgift till kännbart belopp. Sedan den 1 juli 1997 har nämligen straffavgift maximalt kunnat utdömas med 50 000 kronor – ett alldeles för lågt belopp.
Höj straffavgiften
Advokatsamfundet har nu, på eget initiativ, tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda möjligheten att höja straffavgiften.
För att allmänheten fortsatt ska ha ett stort förtroende för Sveriges advokatkår måste straffavgiften stå i paritet med den klandervärdhet som etikbrottet inneburit. I annat fall kan allmänhetens förtroende urholkas, vilket i förlängningen kan resultera i att allmänheten ifrågasätter Advokatsamfundets oberoende ställning.
Till detta har penningvärdet och arvodesnivåerna ökat under de senaste 24 åren och nuvarande maxbelopp är därför obsolet.
Mitt förslag är att straffavgiften höjs från maximalt 50 000 kronor till 1 000 000 kronor. En sådan aggressiv höjning har ett viktigt signalvärde och kan även medföra en smärtsam reaktion vid brott mot god advokatsed.
Kan uteslutas ur samfundet
Som disciplinär påföljd kan advokaten ytterst uteslutas ur Advokatsamfundet, vilket innebär att man tar ifrån honom eller henne titeln advokat. Detta innebär i praktiken ett yrkesförbud, en för den enskilde advokaten extremt ingripande åtgärd.
För att upprätthålla den höga kvaliteten inom advokatkåren, och för att stärka förtroendet för advokatkåren bland Sveriges medborgare, bör maxbelopp för straffavgift höjas till en miljon kronor och Advokatsamfundet bör – efter en rättssäker prövning – utesluta de advokater som missköter sig så allvarligt att de avsiktligen bryter mot svensk lag.
Vi ska fortsätta vara en stark och fristående advokatkår, men detta är bara möjligt om vi kraftigt slår ned på de individer som avsiktligen bryter mot svensk lag och gömmer sig bakom en för samhället viktig advokattitel.
Av Kristoffer Ståhl
Advokat