Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obefogad oro kring skäggiga advokater

Advokat Lars Kruse.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokat Gunilla Dersand Holmberg.
Foto: Peter Strandberg

Gunilla Dersand Holmberg behöver inte oroa sig – det kommer inte dröja länge förrän färre skägg kommer att störa hennes sinnesro i domstolen, skriver advokat Lars Kruse i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Min kollega Gunilla Dersand Holmberg upplever att avsaknad av kvinnliga försvarsadvokater skapar en machokultur hos skäggiga manliga försvarsadvokater och är en förklaring till debatten om advokatetik och eventuell gangsterromantik. Denna hisnande slutsats saknar så klart varje relevans för att fyra kolleger, varav en kvinna, misskött det uppdrag de fått till den grad att de uteslutits ur advokatsamfundet. 

Jag ser detta enbart som ett retoriskt grepp för Gunilla Dersand Holmberg att lyfta sina hjärtefrågor – hon saknar kvinnliga försvarsadvokater. Denna debatt har pågått nästan lika länge som jag arbetat som försvarare, 32 år. 

Den misstänkte får välja själv

De listor som av försvararuppdrag intresserade kvinnor och män kan anmäla sig till på domstolen, är ett resultat av Advokatsamfundets arbete. Ett bra initiativ för att fler unga advokater skulle få chansen. Lagen känner dock inga rättviselistor utan säger att den misstänkte själv får välja sin försvarare. Majoriteten av uppdragen styrs till den advokat som den misstänkte väljer. De uppdrag som blir över skall av domstolen ges till en advokat ”som är lämplig för uppdraget” (RB 21 kap 5 §). Ett system med ”varannan damernas” eller en kvotering skulle sannolikt inte vara lagligt. 

Mentorskap sköts bäst av byråer med inriktning på brottmål. Advokatsamfundet bedriver utbildning genom Brottmålskurs I och II, med minst lika många kvinnor som män på kurserna.

Stor förändring

På Gunilla Dersand Holmbergs sista fråga – varför merparten av försvararna i stora och uppmärksammade mål ska bestå av män – är svaret att de sannolikt är begärda av klienterna. Jag har dock sett en stor förändring ske, framför allt i att skickliga kvinnliga advokater vill arbeta som försvarare. 

Det kommer därför inte att dröja länge förrän färre skägg, däribland mitt, kommer att störa Gunilla Dersand Holmbergs sinnesro när hon infinner sig i domstol. För en sak kan jag garantera – den misstänkte vill ha det bästa försvaret och bryr sig inte om det är en man eller kvinna.


Av Lars Kruse

Advokat. Driver med advokat Maria Adielsson brottmålsbyrå med tre anställda jurister (två kvinnor, en man). Arbetar med utbildning inom brottmål för Advokatsamfundet och Limhamnsgruppen.