Obama har satt Ryan
i rampljuset

Romney och Ryan. Paul Ryan hade problem att få gehör för sina politiska idéer innan president Obama gjorde honom till sin huvudfiende. För Romney kan vicepresidentkandidatens nyvunna popularitet i längden ställa till problem.
Foto: Jason Reed

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mathias Sundin är riksdagsledamot för Folkpartiet. Han driver också hemsidan amerikanskpolitik.se.

I januari 2010 hade det nya majoritetspartiet i representanthuset, republikanerna, samlats i Baltimore för konferens. Till mötet hade de bjudit in USA:s president, Barack Obama, som de nu skulle tvingas samarbeta med. I sitt anförande pekade presidenten ut en av kongressledamöterna, den nyblivne ordföranden i budgetutskottet, Paul Ryan. Obama berömde honom, skakade efteråt Ryans hand och skrev en autograf åt hans dotter.

Här och där pratades det om att nu kanske det ändå fanns utrymme för samarbete. Senare bjöd presidenten in Ryan till ett anförande om den ekonomiska politiken, satte honom på första raden och sågade honom jäms med fotknölarna. Ryan försökte le artigt, men såg chockad ut. Obama gjorde Ryan och hans idéer till sin huvudfiende och sa att Ryan ville "end Medicare as we know it", vilket senare utsågs till årets lögn, av oberoende faktagranskare.

Men Obama hade inte gjort Ryan en otjänst, tvärtom. Ryan hade sedan ett antal år tillbaka kämpat för att hans idéer skulle få genomslag inom det  republikanska partiet.

Hans första budgetplan fick bara stöd från åtta andra republikanska kongressledamöter. Via tankesmedjor och konservativa opinionsbildare växte stödet för hans idéer, men det var först när presidenten utsåg honom till ärkefiende som han fick sitt verkliga genombrott.


Ryans senaste budgetförslag röstades igenom av en majoritet i representanthuset, med bara fyra republikanska motståndare. I senaten är det demokratisk majoritet, men uppslutningen från republikanerna var nästan total. Under hösten 2011 tvingades varje presidentkandidat att ta ställning till Ryans budget, och uppslutningen var återigen total. Mitt Romney sa att det vore fantastiskt om senaten klubbade igenom Ryans budget och skickade den till Obama.

Paul Ryan är 42 år gammal, med fru och tre barn, från Janesville i Wisconsin. Familjen Ryan har bott och verkat där i fem generationer. Hans kusin bor i huset bredvid, brorsan ett kvarter bort och farbror och faster mittemot. Ryan blev vald till kongressen redan som 28-åring, 1998. Innan hade han haft några kortare jobb på McDonald's och inom familjens byggföretag, men i huvudsak verkat inom politiken som talskrivare åt republikanska vicepresidentkandidaten Jack Kemp och åt andra politiker från Wisconsin.

Ryan är populär hos republikanska väljare, även om långt ifrån alla känner till honom. Valet av honom som vicepresidentkandidat kommer tillföra energi till den redan entusiastiska väljarbasen.

Valet mellan Romney och Obama ser ut att bli jämnt. Då kommer mobilisering av de egna väljarna spela ännu större roll än vanligt. Republikanska väljare är redan mer positiva till att gå och rösta än demokratiska, och Ryan kommer sannolikt öka deras motivation.


Faran, för Romney, med Ryan vid sin sida är just hans politiska idéer. Ryan har fokuserat på att komma tillrätta med USA:s stora budgetunderskott och statsskuld. I det ingår reformering av populära välfärdsprogram som sjukförsäkring för pensionärer och fattiga. Ryan menar att programmen håller på att bli bankrutt och har föreslagit kraftiga reformeringar.

Sådant skrämmer väljare, och demokraterna kommer göra vad de kan för elda på deras rädslor. Nu är det inte Ryans politik Romney går till val på, utan sin egen, men det kommer inte hindra Obama och demokraterna.

Nu när Mitt Romney har utsett Paul Ryan till sin vicepresidentkandidat så är segern för Ryans idéer fullständig inom det republikanska partiet. Om Romney-Ryan vinner valet kommer Obamas hjälp att lyfta fram Ryan i rampljuset ses som ett av tidernas största politiska misstag. Om Obama vinner: ett av de smartaste.


Mathias Sundin (FP)