NYSTARTZONER. "Vi vill nu intensifiera arbetet med reformer för att bryta det allra djupaste utanförskapet. Därför går regeringen vidare med beredning av förslag om nystartzoner i Sverige", skriver Johnny Munkhammar (M) och Anders Borg (M).
NYSTARTZONER. "Vi vill nu intensifiera arbetet med reformer för att bryta det allra djupaste utanförskapet. Därför går regeringen vidare med beredning av förslag om nystartzoner i Sverige", skriver Johnny Munkhammar (M) och Anders Borg (M).

Nystartszoner kan motverka utanförskap

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det behövs fler vägar till jobb för de personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Alliansen har därför stärkt drivkrafterna för arbete samtidigt som en aktiv arbetsmarknadspolitik kombinerat med nystarts- och instegsjobb stimulerat efterfrågan på personer med svag ställning på arbetsmarknaden. Sunda statsfinanser och upprättande av en arbetslinje är grunden för att fler jobb växer fram och fler människor får möjlighet till egen försörjning.

 

Trots fler i arbete i dag än före finanskrisen finns det områden med ett djupt och strukturellt orsakat utanförskap. Det är områden där sysselsättningsgraden är låg, andelen personer med långvarigt försörjningsstöd är hög och en stor andel av befolkningen saknar gymnasieexamen. Genom nya reformer vill vi sänka trösklarna till arbetsmarknaden för dem som bor i socialt utsatta områden.

Nystartzoner är därför en intressant reform för att - i kombination med reformer för ökade drivkrafter till eget arbete - ytterligare motverka utanförskapet i de områden där det bitit sig fast som allra värst. Idén är att förbättra förutsättningarna för att jobb och företagande lättare ska kunna växa fram i områden med djupt utanförskap.

 

Vi välkomnar därför den utredning som nu lämnats till regeringen, som har sett över hur svenska nystartzoner skulle kunna utformas. Huvudförslaget i utredningens förslag är reduceringar av de sociala avgifterna för företag som verkar i dessa områden och som har en betydande andel anställda från områden med djupt utanförskap. Då blir det billigare att anställa samtidigt som trösklarna in till arbetsmarknaden sänks för de boende i dessa områden - utan att några löner sänks.

Så kan vi öppna dörrarna för fler att utveckla sina liv oavsett bakgrund, så utvecklas friheten mest för dem som verkligen behöver det.

I dag finns geografiska frizoner av olika former i många länder. Faktum är att idén är många hundra år gammal och det var så flera av våra mest välmående städer växte fram. Dagens zoner i västvärlden - som i Frankrike, Storbritannien och USA - har haft varierande utformning och olika resultat. För att verkligen få rätt effekt är det viktigt att noga studera erfarenheterna från tidigare frizoner.

 

Klokt utformade visar de internationella erfarenheterna att reformer såsom nystartzoner kan ha positiv effekt för att skapa bättre förutsättningar för jobb och tillväxt. Det förutsätter dock att de utmaningar och den gränsdragningsproblematik som nystartzonerna för med sig kan hanteras på ett sätt som inte skapar onödigt krångel eller byråkrati. Väl hanterad kan dock idén om nystartzoner vara en viktig komponent för att ge fler en egen försörjning. Nu vidtar ett remissförfarande och en fortsatt analys för att bedöma huruvida ett effektivt regelverk är möjligt och därmed om nystartszonerna kan få god effekt.

Ökad sysselsättning i dessa utsatta områden kan dessutom ge ett flertal positiva sociala och ekonomiska effekter förutom möjligheterna till egen försörjning för dem som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden. När fler går från bidrag till arbete stärks möjligheter för välfärdens långsiktiga finansiering samtidigt som normen i de i dag utsatta områdena går från bidragsförsörjning till försörjning av eget arbete.

 

Med bättre förutsättningar för arbete och företagande kan vi ge fler människor att lämna bidragsberoende och utanförskap. Kampen mot utanförskap är och förblir alliansens främsta prioritet. Genom reformer som gjorde enklare att anställa och mer lönsamt att arbeta har alliansen främjat sysselsättningen. Vi vill nu intensifiera arbetet med reformer för att bryta det allra djupaste utanförskapet. Därför går regeringen vidare med beredning av förslag om nystartzoner i Sverige.

 

Anders Borg (M)

finansminister

Johnny Munkhammar (M)

riksdagsledamot

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag