Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyanlända utsätts för statlig historieförfalskning

Sajten ”Information Sverige” borde genast revideras, skriver Johan Romin.
Johan Romin, journalist och historiker.
Foto: Kajsa Stina Romin

Delar av sajten ”Information Sverige” är ingenting annat än statligt sanktionerad historieförfalskning. Dessutom riktad till nyanlända personer som kanske inte har några djupare kunskaper om det land de nyss flyttat till, skriver journalisten och historikern Johan Romin.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Titta på denna unika historiska bild. Här samlas några av rösträttskampens pionjärer för att fira sin nyss vunna seger: Att kvinnor för första gången ska få rösta i nationella val. 

Rösträttskämparna firar 1919.

Här sitter legendarer som Signe Bergman, Anna Whitlock, Gulli Petrini, Ellen Hagen och flera andra mycket kända rösträttskämpar på samma bild. Året är 1919 och en mer än 30-årig kamp har just burit frukt.

Den här bilden försöker den svenska staten tona ned i sitt informationsmaterial som riktar sig till nyanlända och migranter. Rösträttskvinnornas kamp ska så här 100 år senare tvättas bort och förbigås. Många av dessa kvinnor var nämligen liberaler.

Förvirrande information

Göteborgs stad och länsstyrelsen i Göteborg har tagit fram informationsboken ”Om Sverige” och en sajt som kallas ”Information Sverige”. Avsändare är Migrationsverket, Länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen. Här får nyanlända migranter upplysning om allt hur bostadskön och svenska val fungerar till hur man använder bank-ID. 

Här finns också ett kapitel som rör svensk historia och hur Sveriges demokrati växte fram. Publikationen har översatts till flertalet språk för att få en så stor spridning som möjligt.

Som historiker är demokratikapitlet en något förvirrande läsning med spridda nedslag i historien. Det börjar med antiken för att sedan snabbt röra sig förbi 1500-talet och den franska revolutionen.

Arbetarrörelsen ges all ära

Och sedan kommer det – med trumvirvel och fanfar:

”På 1800-talet utvecklades socialismen, och den mest betydelsefulla personen inom den läran var Karl Marx. Enligt socialismen skulle jämlikhet och rättvisa råda mellan alla människor. Tankarna fick stor spridning, och både fackliga organisationer och föreningar och socialistiska partier startades runtom i Europa. I slutet av 1800-talet höjdes röster för att jämlikhet och rättvisa även skulle omfatta kvinnor.”

Inte med ett enda ord beskrivs de liberala pionjärer som bildade föreningar och demonstrerade för allmän och lika rösträtt.

Längre ned i texten ges arbetarrörelsen all kredd för rösträttens införande i Sverige. Så här stor det: ”Arbetarrörelsen framförde till exempel krav på bättre arbetsvillkor och rösträtt oavsett kön och inkomst”.

Liberala pionjärer nämns inte

Inte med ett enda ord beskrivs de liberala pionjärer som bildade föreningar och demonstrerade för allmän och lika rösträtt. Däremot finns en okommenterad bild i boken som föreställer just dessa kvinnor och ett standar från deras organisation, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, där samtliga ordföranden var liberaler utom en som var höger. Men det finns ingen bildtext eller information om detta överhuvudtaget.

Det här är ingenting annat än statligt sanktionerad historieförfalskning. Dessutom riktad till nyanlända personer som kanske inte har några djupare kunskaper om det land de nyss flyttat till.

Dra in boken och ändra sajten

Sanningen är att arbetarrörelsen tillsammans med liberaler och frisinnade krafter stred för rösträttens införande. Flera av de tongivande rösträttsorganisationerna var helt dominerade av frisinnade liberaler. Det var de som exempelvis arrangerade den stora rösträttskongressen i Stockholm 1911, som blev en internationellt uppmärksammad framgång, då kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta (vår nuvarande kungs farmor och farfar) bjöd in rösträttskämparna till slottet.

I år, 2021, firar vi 100 år av demokrati. Att det var liberaler och socialdemokrater som tillsammans stred för rösträttens införande får aldrig tvättas bort, särskilt inte i informationsmaterial till nyanlända. Göteborgs stad och länsstyrelsen i Göteborg borde omedelbart dra in och revidera boken ”Om Sverige” och sajten ”Information Sverige”.


Av Johan Romin

Journalist och historiker

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.