Anna König Jerlmyr (M). Foto: Peter Knutson.Anna König Jerlmyr (M). Foto: Peter Knutson.
Anna König Jerlmyr (M).  Foto: Peter Knutson.
Eriksdalsbadet. Foto: Jan E CarlssonEriksdalsbadet. Foto: Jan E Carlsson
Eriksdalsbadet.  Foto: Jan E Carlsson

Nyanlända måste utbildas i kvinnors rätt

Publicerad

Många nyanlända kommer från kulturer där det finns en utbredd hederskultur eller där kvinnor inte lever med jämställda villkor. Därför är det viktigt att garantera utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck, skriver Anna König Jerlmyr (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Just nu visas filmen "Suffragette" på svenska biografer. Filmen handlar om de brittiska kvinnornas radikala kamp för rösträtt och jämställdhet i början av förra seklet.

Vid samma tid arbetade svenska kvinnor för allmän och lika rösträtt samt för att stärka inflytandet i samhället. I vår tid fortsätter arbetet, för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att delta på arbetsmarknaden och för att minska ojämlikheten i samhället.

Sorgligt nog så visar de senaste uppdagade händelserna om övergrepp och sexuellt ofredande att vi fortfarande lever i ett samhälle som brister i synen på jämställdhet och som innehåller en otidsenlig kvinnosyn.

Välmenande insatser från badhus, politiker och läroinstitutioner har blivit de godas fiende och hotar nu den svenska jämställdheten.

Vårt ansvar är att fortsätta att arbeta för att de ojämlikheter som fortfarande finns kvar försvinner och att våra barn kan växa upp än mer jämlika än i dag.

Tyvärr riskerar nu de viktiga segrar som historien gett att överskuggas av att kvinnor inte fullt ut kan känna sig fredade när de rör sig ute. Badhus i Stockholm tar beslut om att separera män och kvinnor utifrån kön på grund av trakasserier och övergrepp. Krav framförs på att kommunala festivaler ställs in då kvinnor inte kan fredas från att antastas och vi har haft SFI-undervisning i Sverige där män och kvinnor separeras med en skärm under undervisningen.

 

I stället för att sätta in åtgärder mot förövarna har man i stället skapat en segregation baserat på kön.

Staten ska vara en garant för säkerhet och trygghet. I stället ser vi att utvecklingen går åt motsatt håll där framför allt kvinnor inte längre kan garanteras trygghet i offentliga miljöer. Jämställdhet handlar inte bara om strukturella problem, utan även om rätten att bestämma över sin egen kropp, att forma sitt eget liv och inte utsättas för diskriminering, våld eller tvång. Det är så verkligheten ser ut och det är den verkligheten vi måste förhålla oss till.

Samtidigt måste vi också våga stå upp och sätta ner foten om vad som är rätt och fel i värderingsdebatten om kvinnors frihet. I Sverige 2016 måste kvinnor känna sig fredade och trygga när de rör sig ute.

Alla ska kunna gifta sig och skilja sig vem de vill utan följder som hot och våld. Idag genomförs oskuldskontroller i Sverige, vi vet att unga flickor skickas utomlands under sommarlovet för att gifta sig och vi har kvinnor som inte får gifta sig med vem de vill eller vistas ute om de inte har sällskap med en släkting.

När det rör skärmen som delade upp män och kvinnor under SFI-undervisningen gav diskrimineringsombudsmannen skolan rätt. Det är väl bättre att kvinnor deltar i undervisningen än att de uteblir, argumenterade de. Samma retorik hörs ofta för att försvara separerade badtider för män och kvinnor.

 

Men jag menar att det är att ge efter för de krafter som vill rulla tillbaka jämställdhetsarbetet till en tid då kvinnor inte var mycket värda. I Sverige måste vi lära våra pojkar och flickor att här deltar vi i största möjliga utsträckning på lika villkor och att vi har samma rättigheter.

Mot bakgrund av att det också kommer många nyanlända till Sverige från kulturer där det finns en utbredd hederskultur eller där kvinnor inte lever med jämställda villkor, är det viktigt att garantera utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck.

Den bör också innehålla normer och värderingar om barn och kvinnors rättigheter finns med i samhällsutbildningen för nyanlända och ensamkommande, samt att dessa delar är obligatoriska.

På så sätt gör Sverige det klart från början vilka värderingar, rättigheter och skyldigheter som gäller.

 

Anna König Jerlmyr (M)

Gruppledare och oppositionsborgarråd Stockholms stad

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag