Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför bör Nyamko Sabuni leda vårt parti

Nyamko Sabuni har meddelat att hon kandiderar till partiledarposten i Liberalerna.Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT
Ulrica Westerlund (L), partistyrelseledamot och förbundsordförande i Västerbotten.Foto: Patrick Trägårdh
Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.
Per-Åke Fredriksson (L), partistyrelseledamot och förbundsordförande i Gävleborg.

Nyamko Sabuni är den person vi anser har bäst förutsättningar att åter göra Liberalerna till den klara och tydliga röst som värnar allas rätt att sträva mot stjärnorna. 

Vi hoppas att hon väljs till partiledare, skriver flera partistyrelseledamöter och lokala L-toppar. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | LIBERALERNA. Liberalerna ska om någon månad välja en efterträdare till partiledare Jan Björklund. Ett val som sker i en tid med historiskt låga opinionssiffror. Det är avgörande att partiet nu enas efter höstens och vinterns svåra diskussion om regeringsbildningen. Vi behöver fokusera på att utforma en tydlig liberal politik som med både hjärta och hjärna svarar på de frågor medborgarna ställer och med tillförsikt ta oss an de samhällsproblem som finns. Det är endast med en sådan tydlighet vi kan återfå medborgarnas förtroende som det självklara liberala alternativet i svensk politik.

Den person vi anser har bäst förutsättningar att åter göra Liberalerna till den klara och tydliga röst som värnar allas rätt att sträva mot stjärnorna, men som lika tydligt markerar mot all sorts förtryck, är Nyamko Sabuni. Hon är en rakryggad, sympatisk och orädd person med stor integritet och osviklig liberal kompass.

Vågade vara kontroversiell

Nyamko Sabuni var på många sätt före sin tid när hon som integrationsminister arbetade fram förslag som då uppfattades som kontroversiella, såsom förbud mot religiösa friskolor, men som i dag anses vara viktiga delar i en fungerande integrationspolitik. Andra förslag som fick mindre uppmärksamhet men som trots det var av stor betydelse rörde tullättnader för fattiga länder gentemot EU, stärkta resurser till UNHCR, demokratibyggande insatser och en effektiv fattigdomsbekämpning. Frågor som är centrala för ett liberalt parti.

Nyamko Sabuni och avgående partiledaren Jan Björklund i Almedalen 2012.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

De senaste sex åren har hon arbetat som framgångsrik hållbarhetsdirektör på teknikkonsultföretaget ÅF, en erfarenhet som gör att hon kan bidra till att stärka Liberalernas gröna profil. Något vi har stort behov av.

Trovärdig i mångfaldsfrågor

Affärsmagasinet Chef har utsett Nyamko Sabuni till vinnare av priset ”Årets mångfaldschef”. I motiveringen lyfts fram att: ”I en tid där det behövs förebilder som visar mod, har denna ledare inte bara integrerat mångfaldsarbetet i ÅF:s tillväxtstrategi, utan också tagit ett antal kraftfulla grepp så som 'Ladies Month' – en månad då enbart ingenjörer som är kvinnor anställs, för att bryta normer.”

Vi behöver enas internt. Detta kräver ett empatiskt, sympatiskt och insiktsfullt ledarskap.

Att främja mångfald i bred mening och samtidigt stå upp emot hedersförtryck och andra begränsningar för individen även när det blåser snålt är något som definierar Nyamko Sabuni, och med henne som partiledare även skulle prägla Liberalerna. Hennes förmåga att vara tydlig i sina liberala värderingar och att vara beredd att stå upp för dessa utan att hamna i försvarsställning är viktigare än någonsin.

Sabuni kan ge L viktig nystart 

Sverige befinner sig i en helt ny politisk situation. Regeringsfrågan är avgjord och partiet har gjort ett vägval som gör att vi måste skapa en klarhet för väljarna kring vad Liberalerna vill och hur vi vill uppfattas av väljarna i framtiden. Samtidigt behöver vi enas internt. Detta kräver ett empatiskt, sympatiskt och insiktsfullt ledarskap – ett ledarskap vi är övertygade Nyamko Sabuni skulle stå för. Det är därför vår förhoppning att hon till sommaren blir vald till partiledare med ett tydligt mandat att skapa den nystart som så väl behövs för att Sveriges liberala parti ska kunna lyfta mot nya höjder.

 

Av Philip Sandberg (L) 

Kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun

Ulrica Westerlund (L)

Partistyrelseledamot och förbundsordförande i Västerbotten

Per-Åke Fredriksson (L)

Partistyrelseledamot och förbundsordförande i Gävleborg

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot från Värmlands län

Marianne Normark (L)

Gruppledare i Västerbottens landsting

Jesper Ek (L)

Gruppledare i Katrineholms kommunfullmäktige

Thomas Helleday (L)

Ledamot i Täby kommunfullmäktige

 

Philip Sandberg (L) 

Kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun

Ulrica Westerlund (L)

Partistyrelseledamot och förbundsordförande i Västerbotten

Per-Åke Fredriksson (L)

Partistyrelseledamot och förbundsordförande i Gävleborg

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot från Värmlands län

Marianne Normark (L)

Gruppledare i Västerbottens landsting

Jesper Ek (L)

Gruppledare i Katrineholms kommunfullmäktige

Thomas Helleday (L)

Ledamot i Täby kommunfullmäktige