Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kravet som dödar landsbygdens mackar

Läget är akut och problemet måste lösas om vi ska ha någon levande landsbygd kvar, skriver Helena Lindahl.
Foto: EMMALISA PAULY
Helena Lindahl (C), näringspolitisk talesperson.

Socialdemokratisk solidaritet: Någon annan ska göra investeringarna, göra allt arbete och ta all risk – men staten ska skörda frukterna av arbetet.

Regeringen blundar när den egna myndigheten kommer med påbud som riskerar att döda mackarna – ett hårt slag för landsbygden, skriver Helena Lindahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Livsvillkoren för hundratusentals landsbygdsboende kommer inom ett år att förändras till det radikalt sämre om inte regeringen och statsminister Stefan Löfven ingriper. Dessvärre talar erfarenheten för att man inte ska hålla andan i väntan på att Socialdemokraternas ledare uppbådar engagemang för en levande landsbygd och därför krävs folkliga protester för att förändra en annars dyster prognos.

Grundproblematiken är att MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i sina nya föreskrifter beslutat att alla bensinstationers rör och ledningar måste rostskyddas för att minska risken för läckage och det innan juli 2022.

Är det okunskap eller likgiltighet?

Åtgärden som sådan är det inget fel på – däremot är det politiska utförandet och den totala avsaknaden av relevant stöd till landsbygdens mackar desto mer bekymmersamt. För åtgärden är nämligen väldigt dyr. 

Mackägarna förväntas göra rena fantasiinvesteringar för att tjäna några korvören per liter, samtidigt som staten fortsatt ska kunna ta mer än hälften av intäkterna utan att investera en krona.

Sammantaget tvingas stationerna till kostnader som under gynnsamma förhållanden landar på flera hundra tusen kronor. I värsta fall handlar det om miljonbelopp. Myndighetens påbud riskerar därför att bli en dolkstöt i hjärtat på landsbygden. En dolkstöt som i bästa fall delas ut av ren okunskap och i värsta fall för att man helt enkelt är likgiltig inför konsekvenserna för de människor och samhällen som berörs.

Statens kassako

Bara för att kunna fortsätta bedriva verksamhet handlar det om summor som överhuvudtaget inte existerar för små privata mackägare. Dessa vänder redan i dagsläget på varenda krona för att få verksamheten att gå ihop. Faktum är att försäljningen av drivmedel till absolut största del drar in pengar till statskassan, då omkring 60 procent av priset vid pumpen går till staten i form av skatt.

Resterande 40 procent utgör produktionskostnad och mackens bruttomarginal. Rent krasst innebär det att mackägarna förväntas göra rena fantasiinvesteringarna för att tjäna några korvören per liter samtidigt som staten fortsatt ska kunna ta mer än hälften av försäljningsintäkten utan att investera en krona.

Orimlig socialdemokratisk logik

När så ytterligare beskattning för i princip all verksamhet som bedrivs på macken läggs till kalkylen, så klarnar bilden av den moderna socialdemokratiska solidariteten. Någon annan ska göra investeringarna, göra allt arbete och ta all risk – men staten ska skörda frukterna av arbetet. Det är naturligtvis helt orimligt. 

Att det finns starka skäl att säkra mackarnas rör mot rost- och fuktangrepp innebär inte automatiskt att det är en kostnad som mackägarna ska bära på egen hand. Det är trots allt staten som år ut och år in håvat in nästan alla pengar från försäljningen och ingenting talar i dagsläget för att dessa förhållanden skulle förändras. Då är det också rimligt att staten bär kostnaden för att investera i sin egen inkomstkälla. 

Rädda landsbygdens hjärta

Om inget görs är risken att många måste slå igen portarna och det i sin tur påverkar annan viktig samhällsservice eftersom en mack på landet inte enbart tillhandahåller drivmedel, utan är också den lokala platsen för att köpa livsmedel, hantera postförsändelser, hämta ut beställningar från Systembolaget eller apoteket. 

Macken är landsbygdens hjärta och det är förmodligen någonting som de absolut flesta som rest i landsbygdssverige kan känna igen sig i, inte minst då mackarna ofta tillhandahåller turistinformation.

Stefan Löfvens ointresse för att stoppa mackdöden riskerar nu att skapa en situation där hemtjänstens personal, i exempelvis Västerbottens inland, kan tvingas köra ett stort antal mil bara för att kunna tanka sina fordon. Situationen är naturligtvis snarlik även i andra bygder runtom i Sverige. 

Den statliga servicen har tyvärr i många fall redan övergett landsbygden, men att Stefan Löfven och regeringen aktivt blundar när den egna myndigheten kommer med påbud som riskerar att slå ihjäl även det lilla privata utbud av samhällsviktig service som trots allt återstår är oacceptabelt.

Läget är akut och problemet måste lösas om vi ska ha någon levande landsbygd kvar.


Av Helena Lindahl (C)

Riksdagsledamot, Västerbotten, och näringspolitisk talesperson