Viltstammarna är i dag större än någonsin. Foto: Christer Wahlgren
Viltstammarna är i dag större än någonsin. Foto: Christer Wahlgren

Ny viltmyndighet gynnar svensk jakt

Publicerad

Svensk jakt är en av våra största folkrörelser med 300 000 jägare som intresserar sig för vilt och natur. Jakten har länge styrts av Naturvårdsverket medan jägarnas förtroende för myndigheten har naggats i kanten.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alltmedan MP ville flytta mer av jaktens styrning till Naturvårdsverket har nu alliansen tagit initiativ till att i stället flytta samordningen av svensk jakt till en ny Viltmyndighet. Alliansens förslag har nu majoritet i Sveriges riksdag.

Sedan jaktlagen stiftades 1938 har jaktförhållandena i Sverige förändrats och viltstammarna är i dag större än någonsin. Med ändrade förhållanden ändras behoven och styrningen från ansvarig myndighet. Den nya myndigheten får därför i uppdrag att med bred tvärvetenskaplig kompetens ansvara för jakt- och viltförvaltning.

Framöver kan Viltmyndigheten ges möjlighet att handlägga vapenlicenser. Detta skulle ge kortare väntetider för jägare medan polisen får mer tid till att bekämpa brott.

Den framtida Viltmyndigheten bör även få ett särskilt uppdrag i att främja jakt som näring för att gynna svenska jobb, särskilt på landsbygden.

Regeringens oenighet och oförmåga att lyssna på jägare skulle ha kunnat gå ut över svensk viltförvaltning. Men tack vare alliansens väl förberedda initiativ får regeringen nu ett viktigt uppdrag att fullfölja.

För svenska viltstammar och Sveriges 300000 jägare vore en ny Viltmyndighet en stor seger.

 

Ulf Berg (M)

Eskil Erlandsson (C)

Lars Tysklind (FP)

Magnus Oscarsson (KD)

Gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag