Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nutritionisten: Vill du bli fet – gå på diet

Petra Lundström. Foto: Katarina Löfgren
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Vår stenålderskropp har inte alls har förstått det här med den ”perfekta kroppen”, skriver Petra Lundström, tidigare ansvarig för idrottsnutrition på Riksidrottsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Snart är det dags igen, beach 2016. Det som många ser fram emot och andra betraktar med fasa. De sistnämnda oftast med tanke på vikten som snabbt ska ned. Det enklaste är att följa någon diet några månader och oavsett vilken, utlovas alltid snabba viktminskning. Ibland med tillägget ”på rekordtid” och att man ska hålla vikten ”resten av livet utan sötsug och falsk hunger”. Vem kan motstå ett sådant budskap? Vår stackars stenåldershjärna som är förtjust i snabba lösningar tvekar inte en sekund.

Några veckors svält och vikten har minskat. Under en kort tid är tillvaron precis som man har önskat, men tyvärr smyger sig de förlorade kilona på igen. Lika snabbt som man gick ner går man upp – plus några kilo till.

För många blir det en ständig kamp och vikten som mål blir alltmer omöjlig att uppnå. Men varför är det så svårt att hålla den önskade vikten och finns det någon lösning på problemet, det vill säga vikten?

 

Problemet är att vår stenålderskropp inte alls har förstått det här med den ”perfekta kroppen” eller alla olika anledningar vi har för att minska i vikt. För i kroppens värld innebär all snabb viktminskning fara och färde. Det tolkas som svält och det kan man faktiskt dö av. Åtgärder vidtas omedelbart, dels för att begränsa effekten av svält, dels genom att öka lusten för att söka efter föda. Allt för att så snabbt som möjligt återta den förlorade vikten och säkra överlevnad. De första dagarna kan man känna sig trött, hängig och hungrig men sedan har organismen anpassat sig till rådande situation.

Frisättningen av olika stresshormoner ökar eftersom svält innebär en stark stress. Resultatet är att man känner sig pigg, energisk, motiverad, kort sagt väldigt taggad inför ”uppgiften” det vill säga; söka efter föda. Parallellt pågar i kroppens alla celler olika åtgärder för att minska behovet av energi.

Men för vår stenålderskropp räcker inte de här handlingarna. Det behövs ytterligare insatser. Vem vet; svälten kan komma tillbaka och då gäller det att vara förberedd. En stor mängd kroppsfett ökar ofelbart möjligheterna till överlevnad.

Med hjälp en lägre energiomsättning, minskad värmeproduktion, försämrad förmåga att omsätta framför allt kolhydrater och med starka hungersignaler som ökar energiintaget, accelererar fettinlagringen. På kort tid har kroppen ersatt förlusten av m uskler och fett med en ökad mängd kroppsfett. Ordningen är återställd, vikten är tillbaka till det ursprungliga visserligen i fett, men ändå.

 

Den här kunskapen är inte ny, det finns forskning som visar på sambandet mellan snabb viktminskning och ökad mängd kroppsfett redan i början av 1900-talet. Tyvärr säljer inte det budskapet alls jämfört med löftet om snabb viktminskning.

Det tragiska är, förutom en ständig viktökning i fett, en stor risk för att fastna i ett livslångt mönster av ständig bantning. Det tar kraft och energi från annat som är viktigt i livet samtidig som alla dieter, per definition, ökar risken för att utveckla kliniska ätstörningar. Ytterligare ett problem är att en stor viktförlust faktiskt gör att många blir sjuka.

Vilka är då alla dessa som ”går på diet”? Raka motsatsen till vad många kanske tror är det faktiskt de som behöver det minst. Unga normalviktiga kvinnor och män, tonåringar, till och med barn som upplever sig själva som överviktiga eller feta.

Listan på olika dieter under tiderna är lika lång som eftertexten på en amerikansk film. Vilken diet som gäller i sommar får framtiden utvisa. Ett hett tips är harcomb diet, paleo, även kallad stenåldersdieten, eller varför inte svälja lite bandmask?

Det sista är faktiskt sant.

Innan du bestämmer dig för att gå på en diet, tänk till, är det verkligen värt det? För med all säkerhet kan jag lova: Vill du bli fet – gå på diet.

 

Petra Lundström

Doktorand på KI

Diplomerad idrottsnutritionist, Internationella Olympiska Kommittén

MSc i Nutrition, MSc i Fysiologi

Tidigare ansvarig för Idrottsnutrition på Riksidrottsförbundet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!