SVENSKHET. Journalisten och författaren Nuri Kino vill att vi alla ska vara stolta svenskar. "Extremister, om de så är isla- mister eller rasister, ska bekämpas", skriver han bland annat. Foto: Kollage: STEN WESTBERG
SVENSKHET. Journalisten och författaren Nuri Kino vill att vi alla ska vara stolta svenskar. "Extremister, om de så är isla- mister eller rasister, ska bekämpas", skriver han bland annat.  Foto: Kollage: STEN WESTBERG

Nuri Kino: Låt oss alla vara stolta svenskar

Publicerad
Uppdaterad
Jag tänker inte låta extremism av något slag få förstöra mitt
hemland Sverige, skriver Nuri Kino.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Jag är stolt svensk. När jag kommer hem efter mina många resor behöver jag inte sitta sömnlös för att mina syskon riskerar att dö av en bilbomb eller att mina föräldrar ska frysa ihjäl av bristen på el. Jag behöver inte heller oroa mig för att en jordbävning ska inträffa. Och framförallt får jag säga vad jag vill, jag får tycka vad jag vill och jag får göra vad jag vill - inom ramen för lagrummet.
Jag känner tacksamhet till Sverige och ursprungssvenskarna. Ni tog emot oss. Ni tog hand om oss. Vi ville och hjälpte till att bygga upp landet. 1974, när jag kom hit, var Sverige på en del sätt tråkigt. Maten var inget att skryta med, svensk husmanskost med salta såser till söta bär. Usch. Men i dag älskar jag svensk husmanskost och är beredd att tävla med vem som helst, Jimmie Åkesson, hans morsa eller flickvän i vem som kan laga bästa svenska långkoket.

Min mor är det närmaste man kan komma svensk patriot, ändå behärskar hon inte språket tillfredsställande. I måndags förra veckan flög hon hem efter några månader i födelselandet Turkiet. Hon landade i ett nytt Sverige. I en ny dagordning. Detta befarade hon redan för tjugo år sedan. När man började skämmas över att vara svensk, att svenskheten är något lite nördigt, inte så coolt och exotiskt. Och det fortsatte. Den svenska flaggan ser man knappt, gör man det är man rädd för att det är rasister som bor i villan med den hissade flaggan. Inte nog med det så har man slutat sjunga den svenska nationalsången. Man har förvirrat folk, oavsett ursprung, om vad som gäller.

För mig gäller den
amerikanska modellen. Jag har ett annat ursprung, det är jag också stolt över, jag har därmed mer kompetens i vissa ämnen. Det tar inte ifrån mig min svenskhet. Min identitet är också byggd på mordet på Olof Palme, mordet på Anna Lindh, Carolas Melodifestivalvinst, Björn Borg, Abba och till exempel Dolph Lundgren. Kommer aldrig att glömma hur stolta vi var över att herr Lundgren är svensk när Rockyfilmen om den hemske ryssen kom. "Han är svensk, han är svensk!" Jag tillhör också den generation som fick ledigt när Ronnie Pettersson dog, vi fick gå ifrån lektionerna för att hylla och minnas vår nationalhjälte som hade kört ihjäl sig i en racertävling. Många av er som läser minns säkert också att vi fick ledigt från lektionerna för att heja fram Linda Haglund, generationen efter oss hejade fram Ludmila Engquist. Men vid Zlatan har det stannat.

Nu förväntas vi inte
vara stolta längre. I stället har vi låtit extremister kidnappa svenskheten. Vi har också tillåtit dem komma in i det finaste politiska rummet. Det här var något min mor inte ens hade mardrömmar om när hon fick rådet av rektorn på den skola min lillasyster och jag gick, rådet om att ljuga. I papperen var vi barn till vår morbror som redan hade permanent uppehållstillstånd fram till dess våra föräldrar fick det. Så viktigt var det för oss att få ta del av världens mest humana land.

Jag vill rikta ett tack
till min första lärarinna Birgitta, Håkan från högstadiet, Barbro, Mimmi och Roffe på fritidsgården. Ni lärde mig att vara svensk samtidigt som jag skulle bevara mitt ursprung. Ni hjälpte mig med läxorna. Ni ville att jag skulle lyckas. Det har jag gjort. Det är tack vare er och många andra etniska svenskar. Ni lärde mig också demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet och solidaritet. Samtidigt som ni lärde mig att äta köttbullar med lingon och svensk infrastruktur. När vi som barn reste bort med våra föräldrar och man frågade var vi kom ifrån svarade vi stolt i mun på varandra "Sverige".

Så Jimmie Åkesson och alla ni andra. Jag förnekar inte att det finns problem i vårt land, jag har kavlat upp ärmarna förut och är beredd att göra det nu och för alltid. Jag tänker kämpa för Sverige, för mitt hemland, för den svenska flaggan och den svenska nationalsången. Extremister, om de så är islamister eller rasister, ska bekämpas. Extremism tar sin yttring i våld när en enig identitet kraschar. Motmedlet är svenskheten, stoltheten av att tillhöra ett av världens bästa länder. I Sverige är vi enade i att vara svenskar, om inte annat så ska vi bli det igen.


NURI KINO
Nuri Kino är journalist och författare. Han är aktuell med en ny roman om etniska, religiösa och politiska motsättningar i Irak, som han skrivit tillsammans med David Kushner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag