Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu tar vi tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen

Tobias Baudin, partisekreterare (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister.
Foto: JESSICA GOW/TT
Susanna Gideonsson, förbundsordförande LO.
Foto: Claudio Bresciani/TT

När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket och undergräva den svenska modellen. I stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen.

Nu tar vi tillbaka kontrollen, skriver Socialdemokraterna och en lång rad fackförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den moderatledda regeringen införde 2008 ett av världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring. Det har fått allvarliga konsekvenser för landet. Det har gött den organiserade brottsligheten, öppnat upp för lönedumpning på svensk arbetsmarknad och utnyttjande av utländsk arbetskraft. Det kan vi aldrig acceptera. Nu går regeringen vidare med skärpt lagstiftning och ett införande av en arbetsmarknadsprövning för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

Stora problem i flera branscher

Problemen med Moderaternas avregleringar för arbetskraftsinvandringen har varit omfattande. Vi har sett det i exempelvis byggbranschen, skogsnäringen och i hotell- och restaurangbranschen, där människor utnyttjas av oseriösa företagare som vill göra snabba vinster genom dumpade löner och oschysta villkor. 

Det har inneburit att utländska byggnadsarbetare jobbar utan säkerhetslinor på hög höjd och elarbeten utförs av montörer utan certifikat, skogsvårdare som får fel ersättning och jobbar utan tillgång till koja samt hotell- och restaurangpersonal som tvingats till slavliknande arbetsvillkor. Det handlar om människor som sökt sig till Sverige för ett bra liv som i stället utnyttjats av organiserad brottslighet. 

Grunden för den svenska modellen hotas

Vår utgångspunkt är att Sverige aldrig ska konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Det är en grundbult i den svenska modellen att svenska villkor och löner ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Vår lagstiftning ska inte göda kriminella nätverk och skuggsamhällets framväxt. 

De lagar som nu införs städar upp den röra som Moderaterna lämnat efter sig. Vi ser fram emot att tillsammans, i facklig-politisk samverkan, driva på för att även arbetsmarknadsprövning blir verklighet.

Riksdagen tog nyligen ställning för S-regeringens förslag på ny lagstiftning för att börja strama upp regelverken. Det innebär att bland annat att krav på bindande anställningsavtal för att bevilja ett arbetstillstånd införs. Arbetsgivare åläggs också en anmälningsskyldighet att rapportera om anställningsvillkoren försämras. Dessutom införs ett försörjningskrav vid anhöriginvandring för arbetskraftsinvandrare. Det är viktiga förslag för att vi ska få ordning och reda på svensk arbetsmarknad och bekämpa den organiserade brottsligheten.

Arbetsmarknadsprövning

Men det räcker inte, vi behöver göra mer. Regeringen har därför gett beskedet att gå vidare med arbetsmarknadsprövning för arbetskraft som kommer från länder utanför EU. Målsättningen är att begränsa arbetskraftsinvandring till yrken där det råder brist på arbetskraft. Grundläggande är att det behövs en objektiv prövning av arbetsmarknadens behov och där arbetsmarknadens parter spelar en viktig roll. Löner, arbetsmiljö, säkerhet och andra villkor ska inte understiga vad svenska kollektivavtal och svensk lag föreskriver. En utredning kommer tillsättas innan sommaren för att ta fram förslag på ett nytt system för arbetsmarknadsprövning. 

Hotar samhällsgemenskapen

När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket och undergräva den svenska modellen. I stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen. 

De lagar som nu införs städar upp den röra som Moderaterna lämnat efter sig. Vi ser fram emot att tillsammans, i facklig-politisk samverkan, driva på för att även arbetsmarknadsprövning blir verklighet. 

Vi ska vända på varje sten för att stärka integrationen och bekämpa de strukturer som hotar samhällsgemenskapen. 

Nu tar vi tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen.


Av Tobias Baudin (S) 

Partisekreterare 

Anders Ygeman (S)

Integrations- och migrationsminister

Susanna Gideonsson

Förbundsordförande LO

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads

Malin Ackholt

Förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket

Mikael Johansson

Förbundsordförande Målarna

Marie Nilsson

Förbundsordförande IF Metall

Urban Pettersson

Förbundsordförande Elektrikerna

Gabriella Lavecchia

Förbundsordförande Seko

Per-Olof Sjöö

Förbundsordförande GS-facket