Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu tar vi fotbollens löneskillnader till DO

Att det svenska damlandslaget kommer hem med ett VM-brons utan allt det ekonomiska stödet herrarna får är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation, skriver Nina Rung och Peter Rung.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Nina Rung, kriminolog och föreläsare.
Foto: Infinity Studio
Peter Rung, Jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten.

Damlandslaget har fler meriter än herrarna men har fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning. Regeringen kan kräva av både svenska bolag och statliga medel att finansiera jämställt – men var är de utlovade krafttagen, skriver Nina Rung och Peter Rung, som nu anmält fotbollens löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Igår hyllades det svenska landslaget i Göteborg med tiotusentals som ville fira och glädjas med damerna som lyckats med ännu en bragd – mot alla odds. Inte bara är svenska damerna rankade som nia i världen – men lyckas ändå bli trea, utan dessutom gör de det med väldigt lite stöd från svenskt håll. Och då pratar vi inte om avsaknad av folkligt stöd utan stöd från sponsorer och de högst beslutande inom idrotten.

I samhället utanför arenorna så har vi tydlig lagstiftning i Sverige. Arbetsgivare får inte – utan giltiga skäl – ge mindre betalt till någon grundat på kön. Det kallas för lönediskriminering och har varit olagligt sedan 1979. Dessutom har vi en offentlighetsprincip som bidrar till att du nästan kan få insyn i och information om det mesta i Sverige. Framförallt hur och vad högt beslutande organ fungerar och tar beslut om. 

Varför så hemliga om hur det fördelas?

Allt det här verkar helt satt ur spel när det kommer till fotbollen. Vårt damlandslag har under många år presterat bättre än herrarna, sett till turneringar och medaljer. Det är en relativt enkel jämförelse mellan olika prestationer. Ändå har damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning. 

Regeringen har tydliga jämställdhetsmål. Det är bara att kräva av både svenska bolag och statliga medel att finansiera jämställt.

Och dessutom ges ingen som helst insyn från Svenska Fotbollförbundet eller från den största sponsorn, Svenska Spel, när det kommer till hur ersättningen fördelas. Det råder sträng sekretess. Och vi kan bara undra, utan att vara särskilt konspiratoriskt lagda, om man nu från förbundet och sponsorernas sida kunde stå för sina beslut om ersättningar – varför ska de då vara så hemliga?

I år är första (!) året som Fifa delar ut ersättning till damklubbar som ju betalar ut lön till sina spelare men där spelarna i stället spelar för landslaget. Damernas nuvarande klubbar får ungefär 2 500 kronor per dag och spelare. Herrklubbarna? Ja de får drygt 70 000 kronor per dag och spelare. Som en liten jämförelse. 

Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda.

Krafttagen borde redan ha tagits 

Vi blev så klart oerhört glada när vi läste att Stefan Löfven nu vill se krafttag för att komma förbi ojämställdheten som råder inom fotbollen. Det vi förvånas över är att han och hans statsråd i regeringen inte redan sett till att krafttag tagits. För varifrån får Svenska Fotbollförbundet, som delar ut ersättningen, sina pengar? 

Jo, dels är det sponsorer och dels från Riksidrottsförbundet. Det handlar alltså om både statliga bolag, såsom Svenska spel, och om statligt finansierade medel genom Riksidrottsförbundet. 

Så vad väntar du på Löfven? Regeringen har tydliga jämställdhetsmål. Det är bara att kräva av både svenska bolag och statliga medel att finansiera jämställt. Allt annat är motsatsen till krafttag. 

Dags att ta efter grannländerna

Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation. 


Av Nina Rung 

Kriminolog och föreläsare

Peter Rung

Jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten