Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu tar jag konsekvensen av att jag vågade utmana

Birgitta Ohlsson lämnar politiken helt, meddelar hon i en text på Expressen Debatt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Birgitta Ohlsson gick från ordförandeposten i Liberala ungdomsförbundet till riksdagen och valdes in 2002.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Vi behöver människor som drömmer omöjliga drömmar, som ibland lyckas, ibland misslyckas, men som har den ambitionen", skriver Birgitta Ohlsson.

Frankrikes president Macrons ord har sällan känts så rätt som denna fredagseftermiddag. När jag ställde mig i SVT:s "Aktuellt"-studio 21.00 den 1 juni gjorde jag något unikt i svensk politik. Jag meddelade i direktsändning att jag accepterade nomineringar som kandidat till ny partiledare för Liberalerna. Jag erbjöd öppet för partimedlemmarna ett alternativ till den nuvarande partiledaren vars opinionssiffror gått bakåt de senaste tio åren. Jag visade för kvinnor i Sverige att det inte är fel att ha ambitioner. Problemet i Sverige är inte att kvinnor siktar för högt utan alldeles för ofta under sin förmåga.

Nu tar jag konsekvensen av att jag vågade. Jag är enormt rörd, innerligt stolt och hjärtligt tacksam över det stöd jag fått i och utanför partiet, men jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur. Jag lämnar också mina uppdrag i partiledning/partistyrelse/interna utskott och kommer inte att finnas som kandidat i nästa valrörelse.

Med 15 procent av partiets personvalsröster i Stockholm i valet 2014 och av respekt för dessa väljare sitter jag tills vidare kvar i riksdagen. Även om partiet sedan jag lanserade min kandidatur i juni fått rekordmånga nya medlemmar, vi börjar närma oss 1 000 nya denna höst och redan första dygnet valde hundratals nya att gå med, är det logiskt att konstatera att det inte är tillräckligt många som vill se en förändring i ledarskapet.

Akut behov av förnyelse

Men det innebär inte att behovet av verklig förnyelse inte finns. Och jag vill hävda att det fortfarande är akut.

1) Gör ideologiskt vägval

Vill Liberalerna vara det högerliberala systerpartiet Venstre i Danmark, eller det socialliberala Radikale? Bägge partierna är stabilt för marknadsekonomi, ett friskt företagarklimat, strävsamhet och är klara EU-vänner. Men konflikten ligger i den nya ideologiska konfliktytan frihetlig/internationalistisk kontra traditionell/nationalistisk. Däri kommer Liberalernas stridsfrågor att ligga de närmaste åren oavsett om det rör flyktingpolitik, öppenhet, minoriteters rättigheter, feminism som är mer än hushållsnära tjänster eller integritet. Efter många år av ensidig kravretorik är vi många som längtar efter ett framtidsinriktat, positivt budskap. Nu ligger alltför många ägg i högerkorgen och där det redan är trångt med tanke på M och KD:s förflyttning. Stärk den socialliberala mitten och försök dra alliansen dit.

2) Öppna upp inifrån

Jag har blivit ännu mer övertygad under denna partiledarutmaning om att partiet måste vädra ut. Det finns ett klassiskt uttryck, "culture beats strategy", det vill säga att en internkultur alltid väger tyngre än alla möjliga förnyelsestrategier. För att både kunna fånga talanger och behålla dem måste det till mer av öppenhet där även medlemmarna får delta i rådgivande omröstningar i viktiga frågor.

3) Visa mervärdet

Ingen behöver vara Marie Curie för att se att Liberalerna cementerats kring 5 procent i opinionen, medan Centerpartiet stabiliserats över 10 procent. Det behövs tydliga socialliberala symbolfrågor ute i debatten som Liberalerna redan nu deklarerar att partiet inte kompromissar bort med varken alliansen eller ett mittensamarbete.

• Barnfamiljer från krigets Syrien måste få återförenas.

• Inte tulla på LSS-lagstiftningen.

• Vägra nytt vårdnadsbidrag som fjättrar invandrarkvinnor vid spisen.

Liberal sedan barnsben

Jag har varit en del av den liberala rörelsen sedan barnsben, varit medlem i Folkpartiet/Liberalerna i 25 år, befunnit mig på riksnivå i politiken i 20 år, lett både Ungdomsförbundet och Kvinnoförbundet, varit riksdagsledamot och minister och fått möjligheter min mormor inte ens visste skulle finnas i framtiden och min mamma aldrig kunde drömma om. För det kommer jag alltid att vara tacksam. Oavsett vilken roll jag har i framtiden lovar jag att fortsätta kämpa för liberala idéer. Även om det inte gick vägen den här gången så tillhör framtiden de som vågar.

 

Av Birgitta Ohlsson,

Riksdagsledamot (L)