Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu slutar jag mata trollen och botarna på Twitter

Fredrick Federley, europaparlamentariker för CenterpartietFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Twitter har blivit ett träsk för troll.

Jag tänker inte fortsätta ge trollen och botarna det utrymmet och jag tänker inte delta i fördumningen av det politiska samtalet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nästan på dagen 11 år sedan så registrerade jag mig på det sociala mediet Twitter. Året var 2009 och jag var vid det tillfället riksdagsledamot. Forumet, som redan hade existerat några år, tilltalade mig. Helt plötsligt kunde man diskutera politik med tusentals andra, både profilerade politiker och enskilda väljare kunde nås på 140 tecken. Det var ett öppet forum för tankar och idéer, där man kunde hamna i intressanta utbyten med människor från helt andra politiska hemvister. Även om det alltid har varit en informationskälla i mängden så har det kortfattade formatet innehållit både humor, ironi och enorm kvicktänkthet.

Jag var en av de som använde Twitter bäst

Jag spenderade mycket tid på plattformen och var både privat och offentlig på samma gång. Jag gick ut med nyheten om att jag blivit pappa på Twitter, jag drev personvalskampanj på Twitter och jag diskuterade politik på Twitter. Enligt en kartläggning som gjordes 2013 var jag en av de politiker som använde mediet bäst och som twittrade allra mest.

Fördummande hat och fjanterier

Men ju längre tiden gick desto mer blev det först en ankdamm och sedan ett dödträsk. Där högertroll och botar snabbt överröstar allt med fördummande hat och fjanterier. De senaste åren har mina 37 000 följare fått klart mindre av mig i flödet - jag har knappt twittrat alls de senaste åren. Twitter är överspelat annat än för troll och i viss mån snabba kommentarer för journalister. Med hjälp av ett antal förtrupper förpestas forumet av trollen. I längden påverkar detta även det demokratiska samtalet.

Jag kommer bli attackerad som lättkränkt

Antagligen kommer jag bli attackerad för att jag är lättkränkt eller att jag inte står ut med kritik. Men i ärlighetens namn kunde jag inte bry mig mindre. Botarna och trollen får gärna hålla på, men jag tänker inte vara där och ge dem bränsle. Jag tänker inte vara en del av allt det där. Därför har jag tagit beslutet att sluta twittra helt - och det känns riktigt befriande.

Jag diskuterar fortsatt gärna politik, jag blir gärna fortsatt kritiserad för den politik jag driver, men det kommer bli på andra kanaler och plattformar än Twitter. Jag tänker helt enkelt inte göda digitala zombies eller förlänga Twitters dödsryckningar något mer.

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker