Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu slutar jag kalla mig feminist!

Hur mår egentligen feminismen? Handlar tystnaden om lugnet före stormen - eller är det bara ännu en backlash?

En av dem som flaggade för feminismens död sedan vi fått ett feministiskt parti var Linda Skugge.

I dag inleder hon Sidan 4:s debattserie genom att officiellt lägga av sig etiketten feminist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Linda Skugge

När Hannah Graaf 

skulle uppträda i årets Melodifestival möttes hon av skepsis och hånfulla kommentarer från de andra artisterna. Haha, kolla in tuttbruden nu ska vi se när hon gör bort sig När Hannah kom näst sist så sa hon "nu kan jag slita av mig kläderna och sluta vara så pryd". Ta vilken tuttbrud som helst, alltifrån Big Brother-brudarna till Slitztjejerna, de är för alltid stämplade som pantad bimbo. Alla utgår från att de har noll begåvning och de kommer att ha svårt att få några seriösa jobb under mycket lång tid. Ingen vill ju anställa nån som haft sex i direktsändning.

Tur att man inte är 

en sån där tuttbrud kanske ni tänker, tur att man är feminist. Men inte då. När vi skrev boken "Fittstim" fick vi kritik för att vi bara försökte "göra karriär" på feminismen. Men "Fittstim" är det absolut sämsta jag gjort karriärmässigt. Efter att jag gjort "Fittstim" omfamnades jag av ett massivt kvinnokollektiv där jag aldrig nånsin känt mig hemma. Jag fick en massa åsikter pådyvlade. Jag blev Feminist och enbart Feminist i allas ögon. "Fittstim" stängde snarare en massa karriärdörrar för mig. En massa jobb gick förlorade, för mycket få vill anställa nån som de tror är en högljudd och konstig typ som dessutom klär sig dåligt och aldrig sminkar sig. Jag är precis lika låst i Feministrollen som Big Brother-tuttbruden är låst i sin roll. Det är helt värdelöst. Vad jag än skriver så tror folk att det har med feminism att göra. Skriver jag om kejsarsnitt eller amning så tror folk att det är nåt slags feministutspel. Jag kan skriva att jag hatar choklad och jag får kommentarer av typen: "lilla Linda, bara för att ni feminister hatar choklad så gör inte alla det". Jag lovar er, så sjukt är det.

Bilden är ristad i sten.

 Det folk tror att jag gör är att färga håret svart, spar ut kroppshår, aldrig sminkar mig, går i högljudda demonstrationståg (jag har aldrig gått i ett sånt i hela mitt liv), att jag engagerar mig i ideella feministnätverk, att jag skriker och gormar och debatterar med alla människor jag träffar, att jag är gratis. När jag träffar skolelever så rusar en massa utstyrda småbrudar fram och frågar, "hur ska vi tackla att vi blir kallade manshatande feministhoror" och "alla snackar skit om oss bara för att vi är feminister". De vill ha stöd i sin utsatta situation som dårpippis. Jag tycker så synd om dessa sjukt utspökade brudar. De har svartfärgat hår, gärna med slingor i starka färger, superkorta luggar, crazy frisyrer, svarta och röda kläder, punkrandiga strumpbrallor, en massa pins med kommunistslogans på, sotiga ögon och i allra värsta fall, kritvitt puder och påmålade "tårar". Man vill bara springa fram till dem med en tvättlapp och be dem tvätta bort all den där skiten. Det är inte coolt att se ut så där, ni sabbar bara för er själva. Ingen kommer ta nåt av det ni säger på allvar. Era lärare kommer att behandla er sämre, ni kommer inte få några jobb. Ni förstör för hela er kommande karriär genom att kalla er feminister. Alla utgår från att Feminister jobbar gratis för att de "brinner" så. Alla utgår från att en Feminist är en hopplös bråkstake och såna håller vi långt ifrån oss. Dessutom "vet ju alla" att Feminister är tokiga så dem tar vi inte på allvar. Är detta nåt att eftersträva, tjejer?

Eftersom jag inte är en

 radikalfeminist, jag har aldrig trott på höjda skatter för att få "höjda kvinnolöner" eller sex timmars arbetsdag, jag tycker inte att man ska förbjuda porr, så blir det mer och mer plågsamt att vara fast i en roll som jag inte bett om. Därför slutar jag nu att kalla mig feminist. Feminist som ord funkar inte. Det enbart förstör och gör så att folk slutar tänka. Man blir ett ufo i folks ögon om man säger att man är feminist. Det spelar ingen roll vad ordet betyder för i folks ögon betyder det att man hatar män, att man tycker att män är djur, att man tycker att kvinnor ska "ta över" makten, att män ska ge alla sina pengar till kvinnorna, att man ska kunna döma alla män för våldtäkt utan rättegång, att alla män slår kvinnor. Ordet har blivit ett vidrigt ord i folks ögon. Feminister är vidriga dårpippis.

Här är mina råd till alla tjejer:

 Ta för er och hjälp varandra, men lita inte på att nån kommer göra nåt bra för er skull. Den enda som kan fixa er framtid är ni själva. Politik är bullshit, ingen politiker brinner för er, de brinner för sin egen framtid och karriär, tror ni nåt annat är ni mer än lovligt naiva. Att snacka om att "höja kvinnolöner" är också bullshit. Det leder bara till att ni fastnar i låglönejobb, era liv blir som ett fängelse. Fixa skolan, fixa en bra utbildning, se om ert eget hus. Ta betalt! Var djävligt dyra. Tro på er själva, ingen annan kommer att göra det. Skapa er egen framtid och se till att inte bli ekonomiskt beroende av någon annan människa. Kalla er inte feminist!

LINDA SKUGGE

FAKTA

Linda Skugge är skribent och författare.
Hon bestämde sig för att börja kalla sig för feminist sedan hon läst Nina Björks "Under det rosa täcket" på 90-talet.